Veşti bune de pe cea mai mare piaţă pentru exporturile României: Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei, la maximul ultimelor 16 luni

Autor: Bogdan Cojocaru 27.08.2013

Încrederea oamenilor de afaceri în eco­no­mia Germaniei a depăşit în august aştep­tările şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, semn că cea mai mare economie europeană şi prin­cipala piaţă de desfacere pentru exporturile României capătă forţă.

Indicele centrului pentru studii economice Ifo al încrederii oamenilor de afaceri a crescut de la 106,2 puncte în iulie la 107,5 puncte în august, ma­ximul de după aprilie 2012. Indicele ia în calcul opi­niile a 7.000 de directori executivi. Analiştii ches­tionaţi de agenţia Bloomberg au anticipat un nivel de 107 puncte.

Economia germană a crescut cu 0,7% în al doi­lea trimestru comparativ cu cele trei luni ante­rioa­re, revenindu-şi după o iarnă mai rece decât de obicei care a frânat avansul. Evoluţia eco­no­mi­ei germane a ajutat zona euro să iasă din cea mai lungă recesiune din istorie.

Relansarea economiei are la bază consu­mul pri­vat şi prima creştere din 2011 a in­vestiţiilor în utilaje industriale şi fabrici, ceea ce arată că revenirea este sustenabilă.

„Cele mai recente date ne confirmă ideea că eco­nomia Germaniei va putea să păstreze un im­puls moderat, dar închegat în a doua jumătate a anu­lui în urma revenirii excepţio­nale din pri­mă­va­ră. Cererea internă ar trebui să rămână un factor major de creştere“, a afirmat Alexander Koch, economist la UniCredit.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013