Mark Mobius, gurul celor de la Franklin Templeton, a pierdut pariul cu pieţele emergente în prima jumătate a acestui an

Autor: Roxana Pricop 29.08.2013

Fondurile de investiţii pe pieţele emer­gente administrate de Mark Mobius au ra­portat pierderi în primul semestru, ma­jo­ri­ta­tea peste scăderile indicilor la care se rapor­tea­ză, potrivit datelor publicate de adminis­tra­tor.

Mark Mobius a fost unul dintre primii in­vestitori care au descoperit potenţialul pieţelor emergente în anii ‘80, iar datorită investiţiilor realizate pe aceste pieţe Franklin Templeton a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de fonduri la nivel mondial. Faima lui Mobius i-a ajutat pe cei de la Templeton să obţină în 2010 mandatul de administrator al Fondului Proprietatea (FP), cu active de 3,5 miliarde de euro.

Supranumit şi gurul pieţelor emer­gen­te, Mark Mobius a fost luat prin surprindere de valul de scăderi înregistrate în acest an de pie­ţele de acţiuni din Brazilia, India şi China. Scă­derile au fost cauzate de retragerile ma­sive de capital făcute de fondurile americane de investiţii după semnalele transmise de Fed, banca centrală a SUA, privind redu­cerea achiziţiilor de titluri de stat.