BCR ieftineşte creditele în lei, dar taie şi din dobânzile la depozite

Autor: Anelis Baciu 29.08.2013

BCR, cea mai mare bancă din sistem, va reduce de la începutul lunii septembrie dobânzile la creditele în lei, fiind prima instituţie de credit care reacţionează la a doua decizie de anul acesta a BNR, de reducere a dobânzii-cheie de politică monetară de la 5% la 4,5%.

Decizia a fost adoptată de banca centrală la începutul lunii august, iar până acum nicio bancă nu s-a grăbit să ajusteze costul creditelor la noul ciclu de relaxare a politicii monetare. BCR va vinde credite de nevoi personale garantate în monedă locală la un cost mai mic cu 3,4 puncte procentuale, în timp ce dobânda la împrumuturile negarantate va fi diminuată cu până la un punct procentual. Astfel, dobânda va fi de 7% pe an în cazul creditelor garantate cu ipotecă şi de 12% pentru creditele negarantate

. „Vrem să acordăm credite, credem că este momentul potrivit pentru un răspuns pozitiv la semnalele pieţei. Avem suficientă lichiditate şi suntem pregătiţi să susţinem revenirea creditării”, a declarat Andrew Gerber, director produse retail în cadrul BCR. Totodată banca a anunţat reducerea dobânzilor plătite la depozite, scăderea fiind cuprinsă în intervalul 0,25 şi 0,5 puncte procentuale. Practic, dobânda pe care un client o va încasa se va situa între 3% şi 4,25% pe an, în funcţie de maturitatea depozitului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013