Din ce se compune factura la energie de la 1 iulie: „povara“ regenerabilelor a scăzut cu 25%, dar a răsărit o nouă categorie de costuri

Autor: Roxana Petrescu 29.08.2013

De la începutul acestei luni, factura la energie electrică plătită de un consumator casnic a suportat o se­rie de modificări, cele mai importante fiind redu­ce­rea contribuţiei plătite în contul energiei verzi, dar şi apariţia unei noi categorii de costuri rezultate din procesul de liberalizare la care România s-a angajat în faţa instituţiilor financiare.

În total, factura pe luna iulie este cu 2,5% mai mică faţă de iunie, potrivit calculelor ZF făcute pe baza facturilor emise de Enel. Procentul este mai mic faţă de cel anunţat de autorităţi, care vorbeau despre o reducere de peste 5%.

Dacă pentru luna iunie un client dintr-un apartament cu 2 camere care consumă lunar 200 kWh plătea 122 de lei pe factura la energie, pentru luna iulie costurile sunt de 119 lei.
 

Ce s-a schimbat?

În primul rând, contribuţia suportată de fiecare consumator în contul energiei verzi a scăzut cu 25%.

În luna iunie, dintr-o factură de 122 de lei aferentă unui consum de 200 kWh, plata în contul energiei verzi se ridica la 12,7 lei, preţ care include şi TVA-ul. Practic, 10% din factura totală din luna iunie s-a dus pentru sprijinirea producătorilor de energie verde.

Costul energiei pure, plus taxe de rezervare şi TVA, a fost de 96 de lei, adică 78,6% din factura fi­na­lă. La aceste costuri se adăugau taxa TV, taxa radio, ac­ciza, dar şi taxa de cogenerare.

Ţinând cont de ponderea ridicată a costurilor cu energia verde în factura totală, guvernul a decis modificarea schemei de sprijin prin amânarea unui anumit număr de certificate în funcţie de tehnologie de la 1 iulie 2013. Recuperarea acestor certificate ar urma să aibă loc din 2017 până în 2020.

Prin această amânare a acordării unor certificate verzi, suma vărsată în contul producătorilor de energie regenerabilă a scăzut de la 0,051 lei / kWh la 0,038 lei / kWh de la 1 iulie. Pentru o un consum de 200 kWh, aceasta înseamnă o scădere a costurilor cu energia verde cu 25%, de la 12,7 lei la 9,4 lei, sumă care include şi TVA-ul.

 

Energia mai scumpă a intrat în factură

În mod normal, dacă toate celelalte componente ale facturii s-ar fi păstrat la fel, factura pentru luna iulie ar fi trebuit să fie cu 4% mai mică faţă de cea pentru iunie. A apărut însă o nouă categorie de costuri.

„De la 1 iulie, 10% din energia livrată consuma­to­rilor este luată din piaţa concurenţială, conform calen­darului de liberalizare, şi ea apare separat în facturi. Aceasta este o componentă care depinde de fiecare furni­zor în parte, este politica fiecăruia cu cât cumpără can­tităţile de energie“, spune Emil Calotă, vice­preşe­dinte al Autorităţii Naţionale de Reglemen­tare în domeniul Energiei (ANRE).

Noua categorie evidenţiată în factură se numeşte energie ac­tivă pentru compo­nenta de piaţă concu­ren­ţială. Practic, dacă până acum populaţia era alimentată cu un coş de energie stabilit de ANRE, de la 1 iulie 10% din cantităţile li­vra­te de clienţilor sunt lua­te direct din piaţa con­curenţială, restul de 90% continuând să fie re­glementat. Treptat, la finalul anului 2017 popu­laţia va fi alimen­tată cu energie numai din piaţa liberă.

Problema este că deşi furnizorii spuneau că de la 1 iulie facturile vor scădea datorită faptului că pe piaţa liberă preţurile sunt în picaj pe fondul cantităţilor mari de energie ieftină hidro şi verde, în realitate lucrurile stau diferit.

De exemplu, în iulie preţul pe 1 kWh luat din piaţa concurenţială a fost de 0,41 lei, potrivit unei facturi emise de Enel, în timp ce preţul energiei din coşul reglementat era de 0,35 lei / MWh, preţ care include şi tariful de distribuţie.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), spune însă că ANRE va recunoaşte în preţ numai achiziţiile de energie făcute într-o anumită limită de preţ, calculată pe baza evoluţiei pieţei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013