În orice altă ţară ar fi fost o ştire negativă, cu excepţia Japoniei: inflaţia din statul nipon a urcat la maximul ultimilor 5 ani

Autor: Radu Racu 30.08.2013
Preţurile de consum din Japonia continuă să crească, rata şomajului este în scădere iar economia se dezvoltă pe umerii producţiei industriale, o serie de indicii care confirmă efectele pozitive ale politicii nipone de stimulare a economiei prin emisiune de monedă, scrie Reuters.
 
Premierul nipon Shinzo Abe  şi banca Japoniei şi-au asumat un risc la începutul acestui an, anunţând un program de stimulare a economiei de peste 100 de miliarde de dolari, o sumă alocată în mare parte achiziţiei de obligaţiuni de stat.
 
Efectele dezastruoase pe care le prognozau scepticii, în frunte cu miliardarul George Soros - deprecierea yenului până la un nivel în care populaţia nu mai avea încerdere în moneda naţională, alimentând astfel şi mai mult procesul de deflaţie, şi explozia datoriei publice - nu s-au adeverit.
 
Vineri, autorităţile de la Tokyo au anunţat că inflaţia anuală înregistrată în luna iulie a fost de 0,7%, al doilea maxim istoric, după creşterea de 1% din luna noiembrie a anului trecut. Japonia se zbătea într-un fenomen de deflaţie care dura de 15 ani.
 
"Japonia scapă de deflaţie", a subliniat ministrul Economiei, Akira Amari, într-o conferinţă de presă.
 
Într-un alt raport, cifrele oficiale arată că producţia industrială a urcat cu 3,2% în luna iulie, după ce în luna precedentă au înregistrat un declin, iar rata şomajului a coborât la 3,8%, cel mai bun nivel din 2008 până în prezent.