Un profesor de economie a reuşit să-i încaiere pe miliardarii din jurul companiei Herbalife

Autor: Radu Racu 02.09.2013
În încleştarea investitorilor de la Herbalife care au făcut pariuri opuse pe companie, ambele tabere, inclusiv firme deţinute de miliardari ca Bill Ackman sau Geroge Soros, au luat sfaturi de la un profesor de economie din New Jersey, scrie Reuters.
 
Timp de mai multe decenii, William Keep, decanul Şcolii de Business de la Colegiul New Jersey a studiat specialitatea de marketing cunoscută ca MLM (multilevel marketing businesses). Acum, opiniile exprimate în teoriile sale l-au adus în lumina reflectoarelor.
 
În luna decembrie, Bill Ackman a făcut un pariu de 1 miliard de dolari pe shortarea acţiunilor Herbalife, invocând teoriile profesorului. De la acea dată, George Soros a făcut un contra-pariu, cumpărând pachete majore de acţiuni ale Herbalife şi invitându-l pe Keep la mai multe seminarii ale companiei şi chiar la el acasă, pentru sfaturi de investiţii.
 
În toată această dispută, profesorul susţine că a rămas neutru.
 
Afacerile din domeniul multilevel marketing îşi plătesc angajaţii nu numai pe baza produselor vândute dar şi a numărului de vânzători noi pe care îi atrag în reţeaua de distribuţie pe care reuşesc să şi-o creeze. Keep argumentează că o astfel de afacere se transformă într-o schemă piramidală în momentul în care compania plăteşte echipele de vânzări mai mult pentru găsirea unor noi distribuitori decât pentru produsele vândute. 
 
Bill Ackman, preşedintele fondator al Pershing Square Capital Management, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, a progonzat declinul Herbalife, invocând ca argument teoria profesorului. Herbalife a respins în repetate rânduri caracterizarea lui Ackman care o asemăna cu o schemă piramidală.
 
William Keep a precizat cu tărie într-un inetrviu pentru Reuters că el nu acordă sfaturi de investiţii şi că menţionează asta foarte clar în teoriile sale. Cu toate acestea, investitorii îl caută mereu, invitându-l la conferinţe de profil ca speaker-cheie. Profesorul a fost invitatul lui Soros la locuinţa personală a miliardarului, în iunie şi iulie. Acum, documente prezentate de autorităţile din SUA au dezvăluit că fondul lui Soros a cumpărat 5 milioane de acţiuni de la Herbalife, devenind cel mai recent investitor de calibru în companie, alături de Bill Ackman, principalul său rival.
 
De câteva luni de zile Wall Street-ul este fascinat de disputa investitorilor de la Herbalife, mai ales după ce pariul lui Ackman a atras replica lui Carl Icahn, unul dintre cei mai bogaţi antreprenori ai Americii, devenit acum şi cel mai vehement adversar al lui Ackman.
 
Până în prezent, marii perdanţi ai disputei de la Herbalife sunt Ackman şi investitorii care i-au acordat încredere, după ce acţiunile companiei au crescut cu 83% pe bursă. Fondul lui Ackman, Pershing Square, a pierdut 300 de milioane de dolari în urma operaţiunii de shortare.
 
Herbalife International este un producător de cosmetice şi suplimente nutriţionale care îşi vinde bunurile prin metoda multi-level marketing, strategie adoptată şi de companii ca Avon sau Oriflame. În 2012, Herbalife a raportat în SUA vânzări de 4 miliarde de dolari. Compania are circa 6.200 de angajaţi la nivel mondial şi o reţea de 3,2 milioane de distribuitori.