Cu ce rămâne Nokia după vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft

Autor: Cătălina Butan 03.09.2013

Preluarea diviziei de telefonie mobilă a Nokia de către Microsoft a fost o surpriză la care mulţi iubitori de tehnologie nu se aşteptau, iar cei mai mulţi se întreabă acum cu ce va rămâne fostul lider pe piaţa telefoanelor mobile după această tranzacţie, scrie ghacks.net, un blog de specialitate.

Tranzacţia îl costă pe gigantul Microsoft, 5,44 miliarde de euro, dintre care 3,79 miliarde euro pentru divizia dezvoltatoare şi producătoare de telefoane mobile şi 1,65 miliarde euro, pentru portofoliul de brevete de invenţie al Nokia. Cu ce rămâne însă Nokia după vânzarea diviziei de telefonie mobilă?, este întrebarea pe care cei mai mulţi şi-o pun după aflarea acestei veşti.

Nokia va rămâne cu două divizii, HERE şi Nokia Siemens Networks. Divizia HERE este cunoscută pentru platforma de hărţi HERE, un serviciu integrat în smartphone-urile Nokia. Compania intenţionează să-şi dezvolte platforma de cartografie pentru a deveni lider în „furnizarea de servicii de hărţi şi localizare pentru diferite sisteme de operare”, potrivit reprezentaţilor Nokia.

Nokia Siemens Networks este divizia producătoare de echipamente de telecomunicaţii deţinută de Nokia. În august, compania a finalizat preluarea participaţiei de 50% deţinută de Siemens la NSN, pentru a dezvolta această activitate, considerată de acum drept vitală. "Cu această tranzacţie, Nokia îşi cumpără un viitor, indiferent ce se va întâmpla pe piaţa smartphone-urilor şi a telefoanelor mobile clasice. Nokia Siemens are un viitor în lumea echipamentelor de reţea, cu operaţiuni eficientizate şi locul al doilea pe o piaţă concentrată şi stabilă", declara pentru Bloomberg un analist de la Sanford C. Bernstein, Londra.

Fostul lider pe piaţa telefoanelor mobile îşi va concentra astfel de acum activitatea asupra serviciilor şi reţelelor, o decizie calificată drept "cea mai bună cale de a merge înainte, atât pentru Nokia, cât şi pentru acţionarii săi", a declarat preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat într-un comunicat preluat de AFP.

Nokia, care a dominat piaţa telefoanelor mobile timp de 14 ani, are probleme financiare din cauza declinului abrupt al vânzărilor, după ce a întârziat mai mulţi ani să aducă pe piaţă un concurent credibil pentru iPhone şi smartphone-urile Android.

Volumul vânzărilor de telefoane mobile ale Nokia a scăzut cu 27% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar compania finlandeză a avut pierderi de 5 miliarde euro în ultimele 9 trimestre încheiate.