Oferta Nuclearelectrica: răspunsuri la cele mai importante întrebări. De unde pot fi cumpărate acţiunile şi cât costă

Autor: Andrei Chirileasa 05.09.2013

Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a producătorului de energie electrică Nuclearelectrica este prima ofertă de acest fel derulată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 2008 până în prezent, fiind astfel un eveniment extrem de important pentru piaţa locală de capital (bursă, brokeri, investitori), dar şi pentru statul român, care aduce o nouă companie pe bursă după cinci ani şi jumătate.

Oferta începe luni, 9 septembrie, şi se închide pe data de 20 septembrie.

Documentele ofertei Nuclearelectrica:

Anunţ de ofertă

Prospectul de ofertă

Planul de administrare a Nuclearelectrica

Ziarul Financiar vă răspunde în continuare la cele mai importante întrebări legate de oferta Nuclearelectrica:

1.Care este preţul de vânzare al acţiunilor?

Preţul de vânzare este cuprins între un minim de 11,2 lei şi un maxim de 15 lei, însă doar investitorii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, companii de asigurări, etc.) pot subscrie la orice preţ din acest interval.

Investitorii persoane fizice pot subscrie doar la preţul fix de 15 lei (maximul din ofertă).

La final, pe tranşa investitorilor instituţionali se formează preţul de ofertă (de exemplu 14 lei, sau orice alt preţ din intervalul 11,2-15 lei), iar investitorii persoane fizice vor primi şi ei acţiunile la acelaşi preţ, adică li se va returna diferenţa între preţul plătit de 15 lei şi preţul final de ofertă.

2.Cum se formează preţul final de ofertă?

Preţul final al ofertei se formează pe tranşa investitorilor instituţionali, prin licitaţie. Practic, fiecare investitor instituţional poate plasa ordine de cumpărare de acţiuni la orice preţ din intervalul de ofertă (11,2 – 15 lei). La final, ordinele de subscriere sunt ordonate descrescător în funcţie de preţul licitat şi se trage linie acolo unde tranşa este subscrisă în proporţie de 150%. Acela este preţul final, iar investitorii care au pus ordine sub acest preţ nu primesc acţiuni.

În cazul în care nu se atinge un grad de subscriere de 150% pe tranşa investitorilor instituţionali, atunci preţul final va fi egal cu preţul minim de 11,2 lei.

3.Ce înseamnă discountul pentru investitorii de retail?

Pentru a încuraja investitorii mici să subscrie în ofertă, Guvernul a hotărât ca pe tranşa de retail (tranşa subscrierilor mici), care reprezintă 10% din ofertă, să acorde un discount de 8% pentru investitorii care subscriu în primele trei zile ale ofertei şi de 3% pentru cei care subscriu ulterior.

Practic, acest discount înseamnă că, dacă preţul final al ofertei va fi de 14 lei, de exemplu, toţi investitorii care au subscris în primele trei zile pe tranşa subscrierilor mici vor primi acţiunile la preţul de 12,88 lei, cu 8% mai mic decât preţul pe care-l plătesc investitorii instituţionali.

În cazul în care preţul final de ofertă este de 11,2 lei, preţul pentru investitorii de retail care beneficiază de discountul de 8% va fi de 10,3 lei.

4.Câte acţiuni se vând în ofertă?

Nuclearelectrica scoate la vânzare 25.368.236 de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul companiei.

5.Care este valoarea ofertei?

Valoarea finală a ofertei depinde de preţul final, care poate fi orice preţ din intervalul 11,2 lei – 15 lei. La preţul minim de 11,2 lei, valoarea ofertei este de 284 mil. lei (circa 64 mil. euro), iar la preţul maxim de 15 lei, valoarea ofertei este de 380,5 mil. lei (85,6 mil. euro).

6.Unde merg banii din ofertă?

Nu statul este cel care vinde acţiuni în oferta Nuclearelectrica (aşa cum s-a întâmplat la Transelectrica şi Transgaz), ci compania, astfel că banii nu merg la bugetul de stat ci în conturile companiei.

Nuclearelectrica susţine că aceşti bani vor fi utilizaţi pentru investiţii în instalaţii noi pentru îmbunătăţirea eficienţei reactoarelor 1 şi 2 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.

7.Câte tranşe are oferta? Câte acţiuni sunt alocate pe fiecare tranşă?

Oferta Nuclearelectrica are trei tranşe, la fel ca şi oferta Transgaz din luna aprilie.

Prima tranşă şi cea mai mare este dedicată investitorilor instituţionali, adică fondurilor de investiţii străine, fondurilor de pensii, companiilor de asigurări, fondurilor mutuale, SIF-urilor şi altor investitori calificaţi. Această tranşă reprezintă 85% din numărul de acţiuni vândute, adică circa 21,563 milioane de acţiuni. Pe această tranşă se formează preţul final al ofertei în funcţie de preţurile oferite de investitori.

A doua tranşă este dedicată investitorilor de retail, adică persoanelor fizice care vor subscrie pachete de până la 15.000 de acţiuni (225.000 de lei). Această tranşă reprezintă 10% din numărul de acţiuni vândute în ofertă, adică 2,537 milioane de acţiuni. Investitorii care subscriu pe această tranşă beneficiază de discount faţă de preţul final (de 8%, dacă subscriu în primele trei zile şi de 3% dacă subscriu ulterior).

A treia tranşă este dedicată investitorilor neinstituţionali care subscriu peste 15.000 de acţiuni (adică peste 225.000 de lei). Această tranşă reprezintă 5% din ofertă şi nu oferă niciun fel de discount.

8.Cu ce sumă minimă se poate participa la oferta Nuclearelectrica?

Pachetul minim de acţiuni care poate fi subscris pe tranşa de retail este de 100 de acţiuni la preţul de 15 lei. Astfel, suma minimă necesară pentru a participa la ofertă este de 1.500 de lei (circa 340 de euro).

9.Cum se subscrie în oferta Nuclearelectrica?

Investitorii care doresc să participe la ofertă se pot adresa firmelor de brokeraj unde au cont. În general, majoritatea firmelor de brokeraj pot prelua ordine pentru oferta Nuclearelectrica pe care le transmit mai departe celor doi intermediari din consorţiul de intermediere, Swiss Capital şi BT Securities.

Investitorii noi, care nu au conturi la firme de brokeraj şi nu au mai tranzacţionat pe bursă, pot merge direct la unităţile Băncii Transilvania care sunt menţionate în prospectul de ofertă, unde pot completa formularele de subscriere.

10.Ce se întâmplă în caz de suprasubscriere? Cum se face alocarea?

Pe tranşa investitorilor instituţionali, alocarea se face discreţionar, adică intermediarii hotărăsc cine şi câte acţiuni primeşte.

Pe celelalte tranşe, în caz de suprasubscriere, alocarea se face pro-rata, adică fiecare investitor va primi un număr de acţiuni proporţional cu cele subscrise. De exemplu, dacă tranţa subscrierilor mici este suprasubscrisă de două ori, un investitor care a subscris 100 de acţiuni va primi 50 de acţiuni şi i se va returna restul de bani.

11.Ce se întâmplă dacă oferta nu este subscrisă în proporţie de 100%?

Dacă intermediarii nu reuşesc să vândă toate acţiunile din ofertă (cumulat pe toate tranşele) atunci listarea nu mai are loc, iar investitorii îşi primesc banii înapoi.

12.Când intră la tranzacţionare acţiunile?

Acţiunile Nuclearelectrica vor intra la tranzacţionare după ce majorarea de capital va fi înregistrată la Registrul Comerţului. În general, asta durează câteva săptămâni, interval în care majorarea poate fi atacată în instanţă.

Investitorii vor putea însă să-şi valorifice acţiunile la scurt timp după finalizarea ofertei, prin vânzarea drepturilor de alocare, la fel cum s-a întâmplat în oferta publică iniţială a Transgaz, din decembrie 2007. Drepturile de alocare vor putea fi tranzacţionate pe bursă la circa o săptămână după finalizarea ofertei, adică până la finalul lunii septembrie.

Oferta Nuclearelectrica este intermediată de firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities. Cele două firme de brokeraj au fost asistate la realizarea prospectului de firma de avocatură Muşat & Asociaţii şi de Deloitte.