Brokerii spun că bursa duce lipsă de cumpărători în aceste zile

Autor: Stefan Musgociu 05.09.2013

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă apatică şi cu rulaj de doar 11,7 mi­lioane lei, în condiţiile în care ma­joritatea investitorilor îşi păstreză banii pentru a subscrie acţiuni Nuclear­electrica în cadrul ofertei care va începe luni.

„Cred că absenţa cumpărătorilor se justifică în condiţiile în care săptămâna viitoare începe oferta la Nuclear­electrica. Este normal ca un IPO să atragă interesul investitorilor, mai ales că nu este o situaţie des întâlnită pe piaţa noastră, din păcate. Cât despre vânzători, cred că pur şi simplu se con­fruntă cu o lipsă acută a cum­părătorilor din piaţă. De la momentul anunţului (lansării ofertei - n.r.) şi până acum acţiunile au scăzut uşor, această tendinţă fiind posibil să se menţină în urmă­toarele şedinţe. Pe parcursul desfă­şurării IPO Nuclearelectrica (9 - 20 septembrie - n.r.), mă aştept ca piaţa să fie apatică, iar lichiditatea să fie susţinută de o serie de deal-uri“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), sumă cu 22% sub rulajul de miercuri, de 15 milioane lei (3,4 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pieţei au reprezentat tranzacţii cu acţiuni Banca Transilvania (4,4 milioane lei, din care un deal de 719.000 de lei), Fondul Proprietatea (3,1 mi­lioane lei) şi SIF Moldova (2 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Băncii Transilvania a fost asigurată de câteva transferuri realizate în ultimele minute ale şedinţei, pentru 3 mi­lioane lei.

O situaţie asemănătoare a fost şi în cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Cu puţin înaintea orei 13:00 au fost tranzacţionate acţiuni FP de aproximativ 2 milioane lei.

La închiderea şedinţei, titlurile Băncii Transilvania erau cotate la 1,415 lei, preţ în scădere cu 0,35%, iar acţiunile Fondului Proprietatea erau la 0,68 lei, cu 0,15% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,09%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,49%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,15%.

Titlurile SIF Moldova şi SIF Muntenia au câştigat peste 1%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au pierdut 1,1%.

Acţiunile Conpet (COTE) au scăzut cu 4,14%, la 44 lei, în ziua în care au fost mutate de pe piaţa Rasdaq la prima categorie a BVB. Corecţia a venit în cadrul a trei operaţiuni în valoare cumulată de doar 3.500 de lei. În ultimele două zile de tranzacţionare pe piaţa Rasdaq preţul acestor titluri a urcat cu 8%.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 473.000 de lei, faţă de 189.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013