Polonia naţionalizează jumătate din activele fondurilor de pensii private

Autor: Andrei Cîrchelan 05.09.2013

Autorităţile din Polonia au anunţat că activele non-equity ale fondurilor de pensii private, active care reprezintă 51% din total, vor fi transferate la stat. Acţiunea are ca scop reducerea datoriei publice, însă pune sub semnul întrebării viitorul acestor fonduri cu active de miliarde de euro, dintre care multe sunt deţinute de entităţi străine, scrie Thomson Reuters.

Valoarea totală a activelor administrate de fondurile poloneze este de circa 63 miliarde euro, potrivit Warsaw Business Journal. Din această sumă, toate activele fondurilor private de pensii, cu excepţia celor investite în acţiuni ale companiilor listate la bursă (aproximativ 48,5% din total), vor fi transferate în sistemul public de pensii. Fondurile private de pensii vor avea voie să investească doar în acţiuni şi în alte instrumente financiare care nu au fost emise de o entitate a statului.

Reprezentanţii organizaţiei fondurilor de pensii din Polonia au declarat că reforma implementată de autorităţi ar putea fi neconstituţională, deoarece guvernul preia active private fără a oferi nimic în schimb. Reforma este definită de jucătorii din piaţă drept o naţionalizare a sistemului de pensii, însă autorităţile resping această interpretare.

„Vom lăsa investiţiile în acţiuni pe mâinile administratorilor şi fondurilor de pensii – nu facem niciun fel de naţionalizare“, a declarat ministrul polonez al finanţelor Jacek Rostowski, citat de presa poloneză.

Potrivit acestuia, reforma sistemului de pensii private, stabilit în 1999, este „inevitabilă“, iar metoda aleasă de guvern ar urma să reducă datoria publică a Poloniei cu opt puncte procentuale. Datoria publică este în prezent la nivelul de 55% din produsul intern brut (PIB).

În 2011, guvernul de la Budapesta a luat decizia de a naţionaliza întreg pilonul pensiilor private din Ungaria, care valora la vremea respectivă 10 miliarde de euro. Mii de unguri au contestat hotărârea, însă anul acesta Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că măsura guvernului a fost legală.
 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013