Harta bogăţiilor din subsolul României. Lista celor 77 de resurse minerale

Autor: Roxana Petrescu 06.09.2013
Ziarul Financiar publică din nou harta licenţelor de exploatare pentru 77 de substanţe minerale răspândite pe teritoriul României, de la andezit, ape minerale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare, potrivit datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
 
În ultimii doi ani, exploatarea resurselor minerale din subsolul României a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publică, mai ales  în toamna anului trecut când un cetăţean rus de 42 de ani a fost prins în 19 octombrie pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni în timp ce încerca să părăsească România având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului roman, şi culminând zilele acestea cu protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană.
 
Potrivit datelor colectate de ZF, pe teritoriul judeţelor Bihor, Hunedoara şi Cluj se află cele mai multe resurse minerale ca număr.
 
În ceea ce priveşte amplasarea resur­selor de hidrocarburi, acestea sunt localizate în mare parte în zonele de centru şi sud ale României.
 
Harta a fost publicată iniţial la finalul anului 2011.
 
Vedeţi mai jos harta resurselor naturale din România. Click pe foto pentru imaginea mărită.