Oferta Nuclearelectrica începe astăzi. Care sunt aşteptările înainte de start

Autor: Andrei Chirileasa 09.09.2013
Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni a producătorului de energie Nuclearelectrica debutează astăzi, iar toată piaţa urmăreşte cu nerăbdare acest eveniment, având în vedere că ultima ofertă similară a avut loc în decembrie 2007, când statul a vândut pe bursă 10% din acţiunile Transgaz Mediaş.
 
Atunci s-a înregistrat şi cea mai mare subscriere din România, cererea de acţiuni ajungând la aproape 1,8 mld. euro, de 28 de ori mai mare decât valoarea ofertei, care a fost de circa 63 mil. euro.
 
Între timp, multe lucruri s-au schimbat. Criza financiară a prăbuşit în 2008 preţurile acţiunilor de pe bursă şi i-a îndepărtat pe investitori din piaţă, iar după cinci ani piaţa de capital locală se chinuie în continuare să-şi revină, dar nu reuşeşte deoarece are puţine companii şi puţini inves­titori. De aceea, un eveniment cum e listarea Nu­clear­elec­trica repre­zintă un pas important pentru dezv­ol­tarea bursei locale şi pentru atragerea de noi investitori şi toată lumea speră ca oferta să fie subscrisă şi să se închidă în condiţii fa­vorabile, chiar dacă nimeni nu visează ca supra­sub­scrierea de la Transgaz să fie egalată.