Fondurile străine au mai plasat 93 mil. euro în acţiunile Fondului Proprietatea în primele opt luni ale anului

Autor: Roxana Pricop 09.09.2013
Fondurile de investiţii străine au cumpărat aproape 5% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) în primele opt luni ale lui 2013, pe care au plătit 410 milioane de lei (93 de milioane de euro). Vânzătorii au fost persoane fizice şi fonduri de investiţii româneşti, care şi-au redus participaţiile la 31,8%. FP deţine 3,7% din acţiunile proprii după răscumpărări.
 
Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt investitorii instituţionali străini, care deţineau 56,9% din capitalul social subscris al fondului la finalul lunii august, potrivit celei mai recente raportări cu structura acţionariatului.
 
Faţă de începutul anului, deţinerile fondurilor străine au crescut de la 52,2%. Diferenţa de 4,7% din capitalul FP reprezentă achiziţiile făcute de fondurile străine în 2013. La un preţ mediu de 0,634 lei/acţiune în primele opt luni, suma investită de fondurile străine pentru a cumpăra 4,7% din acţiunile FP este de 410 milioane de lei.
 
Preţul acţiunilor FP pe bursă este cu 43% mai mic decât valoarea activului net al fondului, astfel că fondurile de investiţii au cumpărat active aparţinând FP în valoare de 160 mil. euro de plătind doar 93 milioane de euro. Fondul are active totale de 3,4 miliarde de euro, formate din participaţii minoritare deţinute la companii din sectorul petrol, gaze şi distribuţie de energie (Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica).