Nuclearelectrica se listează mai mult pentru bursă decât pentru nevoia de finanţare

Autor: Roxana Petrescu 08.09.2013

Listarea Nuclearelectrica este prima IPO derulată pe Bursă din 2008 încoace şi aduce în atenţia investitorilor vârful de lance al energeticii româneşti.

Nu neapărat pentru bani se listează această companie, ci mai ales pentru a aduce un suflu nou unei burse lipsite de dinamism.

„Prin listare are loc transformarea unui colos industrial într-o companie modernă, conectată la pieţele de capital. Scopul acestei listări nu este generat de nevoia de capital a Nu­clear­electrica, ci de dezvoltarea pieţei de capital, de implementarea unor standarde specifice pieţei de capital în această companie, guvernanţei corporatiste“, a spus Da­nie­la Lulache, noul CEO al Nuclear­elec­trica, care fără niciun fel de experienţă în domeniu a fost selectată la vârful unei industrii în baza OUG 109/2011.

Prin cele două reactoare ale centralei de la Cer­navodă România face parte dintr-un club destul de select de ţări care au în operare astfel de unităţi, în total la nivel mondial fiind active 436 de reactoare.

„Încă avem investitori instituţionali care apreciază astfel de active stabile şi generatoare de cash. Este o opor­tunitate şi pentru investitorii indi­vi­duali. Acesta este momentul bun pen­tru această IPO“, a declarat Lud­wik Sobolewski, fostul preşedinte al bursei de la Varşo­via, actual şef al bursei de la Bucureşti.

Prin această listare statul român îşi propune să strângă între 284 de milioane de lei (63,5 mil. euro) şi 380,5 milioane de lei (85 mil. euro). Preţul minim din ofertă este de 11,2 lei, iar maximul de 15 lei. Noua conducere a Nuclear­electrica prognozează creşterea cifrei de afaceri cu circa 38% în cinci ani, de la 1,65 mld. lei în 2012 la 2,29 mld. lei în 2017, şi creşterea de 3,6 ori a profitului brut, de la 67 mil. lei în 2012 la peste 240 mil. lei în 2017, potrivit indicatorilor de performanţă asumaţi de administratori. Cel mai important factor pentru creşterea afacerii şi a profitului Nuclear­elec­trica este liberalizarea preţului la energie.

În ceea ce priveşte marile proiecte în care este implicată compania, noul management a declarat că Nuclear­electrica nu se va mai implica financiar în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, ci doar cu clădirile şi terenul.

„Un acţionar vrea dividende, profit“, a spus Lulache. În plus, alipirea companiei la alţi producători de energie astfel încât să se creeze acel mix energetic dorit nu mai are şanse de realizare în actualul context, au mai spus reprezentanţii companiei.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.