Carnagiu pe bursa canadiană. Acţiunile proprietarului Roşia Montană s-au prăbuşit în deschidere cu 70%. Un fond din România are pierderi mari

Autor: Anca Dumitrescu 09.09.2013

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni cu până la 70% la bursa din Toronto, după ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandând la începerea şedinţei tranzacţionarea cu prudenţă.



Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere, după ce au fost iniţial suspendate de la tranzacţionare în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind proiectul Roşia Montană.

Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 61,2%, la ora transmiterii acestei ştiri.

Imediat după deschidere titlurile au urcat uşor la 1,11 dolari, pentru ca apoi să coboare brusc până la 0,45 dolari pe unitate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: "Şi cu asta, basta!".

Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Premierul a mai spus că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că "în mod sigur" compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Anterior, preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu a declarat luni că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.

Cel mai mare acţionar al Gabriel Resourses este fondul de hedging Paulson&Co, al miliardarului John Paulson, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia, devenită ulterior Jenny Paulson. Fondul deţine 61,42 mil de titluri ale Gabriel Resourses, respectiv o participaţie de 16%.

Miliardarul Paulson a pierdut mai multe sute de milioane de euro anul pentru pariurile pe care le-a făcut pe preţul aurului, care a suferit o corecţie puternică în acest an.

Printre acţionarii Gabriel Resourses se numără şi firma de administrare a investiţiilor deţinută de Intercapital Invest, care administrează fondul listat pe bursă iFond Gold (IFG). Acesta avea la 31 august circa 34,55% din active în acţiuni ale companiei miniere.

Titlurile iFond Gold înregistrau astăzi pe bursa de la Bucureşti o corecţie de 7,4%, până la un preţ de 39,8 lei/acţiune şi un rulaj de 48.200 de lei.

iFond Gold a fost creat în anul 2010 ca un pariu pe proiectul Roşia Montană şi alte proiecte aurifere de pe plan local, precum cel al companiei Eldorado Gold şi a strâns 4 mil. lei de la investitori.