La ce preţ se va închide oferta Nuclearelectrica şi cum ar putea evolua acţiunile după intrarea la tranzacţionare

Autor: Andrei Chirileasa 09.09.2013
Majoritatea analiştilor estimează că oferta Nuclearelectrica se va închide la un preţ apro­piat de minimul in­ter­valului de subscriere (11,2 - 15 lei/ac­ţiune), însă estimările lor privind evo­luţia preţului după intrarea acţiu­nilor la tranzacţionare diferă.
 
Preţul final al ofertei se stabileşte pe baza subscrierilor investitorilor insti­tu­ţio­nali, iar estimările publicate de ana­lişti indică un preţ între 11,2 lei şi 12 lei.
 
Astfel, investitorii care subscriu în primele trei zile ale ofertei pe tranşa subscrierilor mici şi vor primi acţiunile cu un discount de 8% ar putea plăti la final între 10,3 lei şi 11,04 lei şi ar putea obţine câştiguri semnificative în momentul intrării la tranzacţionare a acţiunilor (sau a drepturilor de alocare care vor înlocui acţiunile până ce toate formalităţile privind înregistrarea majorării de capital vor fi realizate).
 
„Considerăm că oferta publică iniţială de vânzare a unui pachet de 10% din acţiunile Nuclearelectrica, care se va desfăşura în perioada 9 - 20 septembrie la BVB, le oferă investi­torilor mici o bună ocazie speculativă, îndeosebi în cazul subscrierilor în primele trei zile, care beneficiază de un discount de 8%. Folosind un model de evaluare a dividendelor care ar putea fi plătite de companie în următorii ani, am calculat un preţ ţintă de 12,17 lei pentru următoarele 12 luni şi apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare“, consideră analiştii firmei de brokeraj Tradeville.
 
Evoluţia acţiunilor sau a drepturilor de alocare în primele zile de tranzacţionare la bursă este dificil de estimat şi depinde de nivelul final de subscriere în principal pe tranşa investitorilor instituţionali.
 
WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica
 
Astfel, dacă pe tranşa investitorilor instituţionali gradul de subscriere va fi de peste 150%, iar preţul final al ofertei va fi mai mare decât minimul de
 
11,2 lei/acţiune, sunt şanse ca preţul să crească în primele zile, deoarece o parte dintre investitorii care nu vor primi atâtea acţiuni câte şi-au propus să mai cumpere de pe bursă şi astfel să susţină preţul, chiar în condiţiile în care investitorii mici, care beneficiază de discountul de 8%, se vor grăbi să vândă.
 
Un reper poate fi oferta publică prin care statul a vândut pe bursă 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), în luna aprilie, care a avut o dimensiune apro­piată (72 milioane de euro) şi o structură asemănătoare, cu discount de 5% pe tranşa de retail.
 
Preţul final al ofertei Transgaz a fost de 179 de lei, peste preţul minim de 171 de lei, iar investitorii de retail au primit acţiunile la 170 de lei.
 
Acţiunile au intrat la tran­zac­ţionare la un preţ de peste 190 de lei, iar în câteva săptămâni au urcat la peste 200 de lei, aducându-le astfel câştiguri de 12 - 17% investitorilor de retail care au cumpărat în ofertă.
 
Există însă diferenţe între Transgaz şi Nuclearelectrica. În primul rând, la Transgaz acţiunile erau deja tran­zacţionate pe bursă şi aveau un preţ de referinţă.
 
În al doilea rând, Transgaz este o companie mai profi­tabilă, care a distribuit dividende consistente în ultimii ani. La preţul de 170 de lei, investitorii aveau asigurat un ran­dament din dividende de 12,5%.
 
În cazul Nuclearelectrica, profi­turile au fost slabe în ultimii ani întrucât cea mai mare parte a produc­ţiei de energie a companiei s-a vândut pe piaţa regle­men­tată (intrând în coşul pentru consu­matorii casnici), la preţuri cu 20-30% sub cele de pe piaţa concurenţială. Începând din acest an, ponderea energiei vândute pe piaţa regle­mentată de Nuclearelectrica va scădea, ceea ce înseamnă că vor creşte cantităţile de energie vândute pe piaţa concurenţială, la un preţ cu 20-30% mai mare, ceea ce va influenţa pozitiv veniturile şi profitul companiei. De aceea, Nuclearelectrica este un pariu pe evoluţia viitoare a pre­ţului energiei electrice, spre deosebire de Transgaz unde lucrurile sunt mai aşezate şi compania are un istoric de profituri mari în spate.
 
 
„Oferta Nuclearelectrica este atrăgătoare din perspectiva preţului de vânzare. Ţinta de preţ estimată se situează în medie între 12 şi 13,92 lei/acţiune după analiza peer (com­paraţia cu companiile similare – n.red.) şi DCF (actualizarea fluxurilor de numerar viitoare – n.red.), adică cu 7%- 24% peste preţul minim de ofertă. Perspectivele sunt interesante din prisma liberalizării preţului la energie şi a construcţiei reactoarelor 3 şi 4. Emitentul va beneficia cel mai mult dintre producători de liberalizarea preţului la energie în anii următori, având în vedere ponderea ridicată a vânzării energiei pe piaţa reglementată la preţuri mai mici. Totuşi, mă aştept ca oferta să se închidă în jurul preţului minim, în condiţiile în care consi­derentele pozitive au deopotrivă riscuri asociate“, a spus Daniela Ropotă, şefa departamentului de ana­liză al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
 
Nivelul subscrierilor din oferta Nuclearelectrica şi implicit evoluţia ulterioară a preţului pe bursă ar putea fi influen­ţate şi de faptul că în octombrie este aşteptată oferta Rom­gaz, o tran­zac­ţie mult mai mare, aşteptată cu interes de investitori. Astfel, unii investitori vor păstra probabil bani şi pentru Romgaz.
 
Oferta Nuclearelectrica se închide pe 20 septembrie, iar acţiunile vor intra la tranzacţionare după ce majorarea de capital va fi înregistrată la Registrul Comerţului, ceea ce ar putea dura mi­nimum o lună. În acest timp, investitorii vor putea tranzacţiona pe bursă drepturi de alocare, la fel ca în oferta publică iniţială a Transgaz din decembrie 2007. Practic, drepturile de alocare vor substitui acţiunile până la intrarea acestora la tranzacţionare.
 
„Ulterior listării, într-un context stabil de piaţă, titlurile vor fi influenţate pozitiv desigur de veştile legate de perspectivele de dezvoltare enumerate anterior şi negativ în eventualitatea devierii mai mari de la planuri şi a creşterii accelerate a preţului la uraniu, costul redus cu combustibilul fiind un avantaj în producţia de energie nucleară faţă de celelalte alternative“, susţine Daniela Ropotă.
 
Analiştii firmei de brokeraj Prime Transaction au o ţintă de preţ pentru următoarele 12 luni de 14 - 15 lei/ac­ţiune, fiind printre cei mai optimişti din acest punct de vedere.
 
Chiar dacă potenţialul de creştere a preţului acţiunilor nu este spectaculos, Nuclearelectrica poate fi o investiţie interesantă pe termen lung din punctul de vedere al dividendelor.
 
Analiştii de la Tradeville esti­mează că societatea va raporta un profit net de 308 milioane de lei în acest an, după ce a anunţat un profit de 213 milioane de lei la şase luni, şi prognozează un dividend brut de 0,93 lei/acţiune, în condiţiile menţinerii ratei de distribuţie de 85%.
 
Astfel, randamentul dividendului raportat la preţul minim din ofertă, de 11,2 lei, ar fi de 8,3%, peste ran­damentele aşteptate la Petrom şi Transgaz.
 
Totuşi, pentru anii următori, dividendele prognozate sunt mai mici, între 0,6 şi 0,7 lei/acţiune.
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013