Oferta Nuclearelectrica: investitorii au venit cu 8 mil. euro din prima zi

Autor: Andrei Chirileasa 09.09.2013

Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a Nuclearelectrica a debutat ieri în forţă, tranşa dedicată micilor investitori, care reprezintă 10% din totalul ofertei, fiind subscrisă în proporţie de 86% la finalul zilei.

Interesul ridicat pe tranşa de retail era anticipat, având în vedere că cei care subscriu acţiuni pe această tranşă în primele trei zile ale ofertei primesc un discount de 8% faţă de preţul final al ofertei. Totuşi, nivelul ridicat al subscrierilor arată că există şi bani disponibili în piaţă.

În total, investitorii au subscris 2,19 milioane de acţiuni pe tranşa subscrierilor mici, faţă de un număr total de 2,536 milioane de acţiuni pe această tranşă. La preţul de subscriere de 15 lei, asta înseamnă 32,8 mil. lei (7,34 mil. euro) pe care investitorii i-au adus de acasă special pentru această ofertă.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Pe tranşa subscrierilor mici se pot subscrie între 100 şi 15.000 de acţiuni de persoană. Cine vrea să cumpere mai mult poate merge pe tranşa subscrierilor mari, însă acolo nu beneficiază de discount. Tranşa subscrierilor mari reprezintă 5% din ofertă (1,268 milioane de acţiuni), dar subscrierile erau ieri de doar 200.000 de acţiuni (circa 3 milioane de lei – 0,67 mil. euro).

Cea mai mare tranşă, de 85% din ofertă, le este alocată investitorilor instituţionali (fonduri de investiţii). Sub­scrierile de pe această tranşă nu sunt publice.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013