Premierul pronunţă suma de 2 mld. euro despăgubiri, subminând practic propriul buget

Autori: Iulian Anghel , Eliana Radulescu 10.09.2013

Premierul Victor Ponta anunţă că va desecretiza toate documentele legate de proiectul Roşia Montană şi reiterează că România ar putea plăti despăgubiri substanţiale, în vreme ce în Parlament comisiile de specialitate au început să examineze proiectul de lege care ar fi urmat să deschidă calea exploatării aurului, iar verdictul este unul şi acelaşi: respins!

Două comisii de specialitate ale Senatului – cea jurdidică şi cea de administraţie - au respins ieri cu unanimitate de voturi proiectul de lege adoptat la 27 august de guvern care permitea demararea exploatării aurului de la Roşia Montană de către compania Roşia Montană Gold Corporation, RMGC (controlată de coompania canadiană Gabriel Resources), urmând astfel directivele de partid trasate luni de premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, şi de Crin Antonescu, preşedinte al PNL.

 

Acţiunile Gabriel Resources se prăbuşesc vertiginos

Ieri, la bursa din Toronto, acţiunile Gabriel Resources, compania canadiană care deţine 80% din proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană, au scăzut cu încă 16%, în prima oră a şedinţei de tranzacţionare, la 0,56 dolari canadieni pe acţiune. Astfel, în două zile, scăderea acţiunilor a fost de 62%. Luni, după ce factorii politici de la Bucureşti au anunţat respingerea proiectului pentru explotarea aurului de la Roşia, acţiunile Gabriel Resources au închis cu o scădere de 54%. De la începutul anului, acţiunile Gabriel Resources au pierdut peste 70% din valoare, iar din capitalizarea companiei s-au evaporat peste 600 de milioane de dolari canadieni. În prezent, capitalizarea este de circa 230 de milioane de dolari canadieni.
 

Ponta deplânge soarta judeţului Alba

Deşi el însuşi a dat semnalul respingerii proiectului, premierul Ponta a susţinut din nou ieri că statul român ar putea plăti despăbubiri consistente şi a deplâns faptul că nerealizarea proiectului va conduce la „ştergerea de pe harta economică“ a României a judeţului Alba în care se află localitatea Roşia Montană. Premierul a susţinut că astăzi ministrul marilor proiecte Dan Şova va publica toate documentele din ultimii 14 ani legate de proiect, iar în ceea ce priveşte posibilele despăgubiri de două miliarde de dolari a menţionat că evaluarea aparţine companiei canadiene.

„Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. (...) Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri - n.red.), sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic“, a mai spus Ponta, care a reiterat că va vota împotriva proiectului.

După cum au mers ieri lucrurile în Senat, proiectul va fi respins rapid de cele două camere parlamentare, în cazul său fiind aplicată procedura de urgenţă, dar nu este, după cum s-a văzut, respins din convingere, ci din considerente pur politice.

 

Ministrul mediului apără proiectul

Ministrul mediului Rovana Plumb – care în ultimele zile a avut o atitudine ambiguă - a susţinut în faţa senatorilor la dezbaterea proiectului că în cazul unei exploatări la Roşia Montană nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică - distrugerea mediului fiind principala obiecţie faţă de proiect a celor care au protestat faţă de exploatarea aurului de la Roşia. Mai mult, nu există o altă tehnologie de exploatare aferentă componentei de roci de acolo decât pe bază de cianură, a susţinut ministrul.

Plumb le-a spus senatorilor că, la ora actuală, tehnologia care se doreşte a fi aplicată de către operator la Roşia Montană este utilizată la o mină de şase ori mai mare ca zăcământ în Finlanda, care se găseşte la o distanţă de 15 kilometri de cea mai renumită staţiune de schi de la Cercul polar.

Ea a negat că ar putea fi riscuri în acest caz asemănătoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare în 2000, dar şi faptul că ar fi declarat că Ministerul Mediului va da avizul asupra proiectului abia după ce el va fi adoptat de parlament, susţinând că s-a referit la acordul integrat de mediu, ceea ce este cu totul altceva: „Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluării“.

La Roşia Montană aproximativ 500 de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici, au protestat cerând începerea proiectului minier.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013