Cea mai bună carte de istorie militară a anului 2010/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 13.09.2013

Al Doilea Război Mondial a durat 2 174 de zile, a costat 1,5 trilioane de dolari şi în el şi-au pierdut viaţa 50 de milioane de oameni. Cu greu ne mai putem imagina astăzi, la peste 70 de ani de la încheierea conflictului, dimensiunile lui.

Scrisă de cel pe care The Economist l-a numit „cel mai strălucit istoric militar britanic“, Furtuna războiului*) este o istorie magistrală, bazată pe o concepţie nouă asupra motivelor care au dus la înfrângerea germanilor şi a japonezilor. Teza lui Roberts este că nu neapărat Aliaţii au câştigat, ci mai degrabă Hitler a pierdut războiul din cauza unor decizii strategice greşite şi, mai ales, din cauza nerenunţării la ideologia nazistă. Perfectă pentru cititorii care doresc o perspectivă nouă asupra luptelor şi campaniilor decisive, de la Dunkerque la Ziua Z, Furtuna războiului este o examinare puternică şi solid documentată a cauzelor şi a consecinţelor marii conflagraţii.

Andrew Roberts este unul dintre cei mai prestigioşi istorici britanici, membru al Societăţii Regale de Literatură şi autorul unor cărţi premiate şi ecranizate. Printre acestea se numără Napoleon and Wellington (2001), Hitler and Churchill: Secrets of Leadership (2003) şi Masters and Commanders (2008).

Teza lui Andrew Roberts este că nu atât Aliaţii au câştigat războiul, cât Hitler l-a pierdut, în mare parte, din cauza unor judecăţi bazate pe intuiţie şi ideologie. El nu a fost un strateg militar şi nu a avut încredere în strategii săi. Cu cât mai inteligenţi erau generalii săi, cu atât mai probabil era ca el să-i revoce din funcţie sau să-i ignore, aşa cum a făcut cu Manstein, care a fost poate cel mai bun strateg al lui.

Potrivit lui Roberts, cea mai mare eroare de judecată a lui Hitler a fost atunci când a invadat Rusia, forţând, prin urmare, Germania să lupte ulterior pe două fronturi. El făcuse deja o eroare majoră prin faptul că nu urmărise Forţa Expediţionară Britanică, care a realizat evacuarea istorică de la Dunkerque. El nu a invadat Anglia, după ce a pierdut războiul aerian din 1940. Hitler nu şi-a întărit Marina, mai ales cu submarine, sau Forţele Aeriene, ale căror avioane de luptă erau în mod evident inferioare celor ale Marii Britanii. A început campania din URSS, în căutarea Lebensraum-ului (spaţiul vital) pentru poporul german şi a eşuat.

A doua eroare a lui Hitler, conform lui Roberts, a fost faptul că a declarat război Statelor Unite în urma atacului de la Pearl Harbor. Acest lucru i-a permis lui Roosevelt să trimită resurse uriaşe din SUA pentru a-i ajuta pe Aliaţii occidentali.

O altă eroare majoră a fost campania lui Hitler de a scăpa continentul european de evrei. Aici a fost un caz clar în care ideologia a câştigat bătălia împotriva strategiei. Lăsând la o parte toate problemele morale, Hitler a pierdut un personal de valoare, care ar fi putut fi soldaţi şi muncitori extrem de necesari.
Cea mai bună carte de istorie militară a anului 2010, în Marea Britanie.

 

*) Andrew Roberts - Furtuna războiului. O nouă istorie a celui de-al doilea război mondial, Editura Litera, Colecţia bestseller. Traducere din limba engleză de Florin Sia