Ministerul Finanţelor măreşte datoria. Statul a împrumutat astăzi 1,5 mld. euro de pe piaţa externă, plătind o dobândă de 4,8% pe an

Autor: Claudia Medrega 12.09.2013

Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,5 mld. euro de pe piaţa externă, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la şapte ani, dobânda fiind de 4,8%, potrivit unor surse din piaţă.

Preţul la care s-a împrumutat statul, de 4,8%, a rezultat din rata de referinţă a pieţei (mid swap rate), de 1,85%, la care s-au adăugat 2,95 puncte procentuale.

Emisiunea a fost intermediată de patru mari bănci de investiţii, Citi, HSBC, Deutsche Bank şi Société Générale.

Datoria externă în valută a statului român a fost 27 de miliarde de euro la finalul lunii iulie, conform datelor BNR, publicate pe 11 septembrie. În lei, datoria statului este de 65 de miliarde, echivalentul a 15 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna septembrie licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei pe piaţa locală, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenţă, de 2,78 miliarde lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 32,091 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.