Dell spune "adio" bursei americane, după 25 de ani de tranzacţionare

Autor: Radu Racu 12.09.2013
Producătorul de calculatoare Dell va părăsi oficial ringul bursier, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor reunită joi la sediul din Texas, a aprobat planul fondatorului Michael Dell de delistare în valoare de 25 de miliarde de dolari, conform unui comunicat al companiei, preluat de Business Wire.
 
Michael Dell, fondatorul şi actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie, va prelua integral compania în parteneriat cu fondul de investiţii Silver Lake Partners.
 
Dell va oferi fiecărui acţionar 13,75 dolari cash pentru fiecare titlu, plus un dividend special de 0,13 dolari/acţiune.
 
"Sunt mulţumit de acest rezultat şi mă voi dedica în continuare pentru a face din Dell un lider în industria de soluţii tehnologice", a declarat Michael Dell.
 
Dell a început să sângereze pe bursă în  anul 2004, după ce piaţa de PC-uri a devenit suprasaturată. Pornită în anul 1984 dintr-o cameră de cămin din Texas, afacerea Dell a devenit până în 2000 liderul pieţei de PC-uri, după ce a reuşit să reducă preţul calculatoarelor la doar câteva sute de dolari, prin eliminearea intermediarilor. Concurenţa asiatică a pus capăt însă supremaţiei companiei americane.
 
Dell s-a listat la bursă pe data de 1 iulie 1988, iar ultima cotaţie evalua capitalizarea de piaţă a companiei la 24,3 miliarde de dolari.
 
Evoluţia acţiunilor Dell, de la listarea din 1988. Sursă grafic: Google Finance