Inundaţiile din Galaţi: Explicatia fenomenului meteo care a provocat dezastrul. VIDEO

Autor: Pro TV 12.09.2013

Ce s-a intamplat cu adevarat in judetul Galati? A fost sau nu vorba despre un fenomen meteorologic rar, care nu putea fi prevenit, sau si de incompetenta, scriu Ştirile Pro Tv.



 

Potrivit specialistilor, deasupra judetului Galati au inceput sa se adune pe verticala nori periculosi.


La ora 17 si 25 de minute a fost emisa prima atentionare cod galben de fenomene periculoase imediate. Acesti nori, initial de dimensiuni mici, dar care se misca foarte repede, s-au transformat intr-un cumulonimbus, adica un nor de dimensiuni uriase care acoperea pna la 17 kilometri. Din el au cazut incepand cu ora 20 si 147,5 de litri pe metru patrat.


"Ceea ce a agravat foarte mult situatia a fost ca aceste sisteme noroase au stationat. A fost o situatie in altitudine care a favorizat stationarea sistemelor noroase in aceeasi zona, astfel incat aceste cantitati foarte mari de apa s-au cumulat", explica specialistii.


Apoi, relieful zonei a avut si el un rol decisiv, de aici si consecintele dramatice. Dealurile Covarloiului, aproape despadurite formeaza vai si transforma zona intr-o palnie, in care localitatile sunt dispuse catre baza. Apa s-a adunat si valuri uriase au curatat 17 localitati.


Asadar, de la ora 17 si 25 de minute ANMH a inceput sa dea primele semnale de cod galben. 4 intr-o ora. Acestea intre ora 20 si miezul noptii s-au transformat in cod portocaliu. Si apoi comunicatele s-au oprit, desi realitatea din teren era alta.


In replica, directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie sustine ca autoritatile trebuiau sa adune atentionarile si astfel sa isi dea seama ca era o situatie grava.
Interventia celor responsabili putea preveni dezastrul? Doar daca ar fi inceput sa isi puna in aplicare planul de interventie, in functie de relief.