Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia sponsorizează un gamer român care câştigă 100.000 de euro pe an

Autori: Cristina Roşca , Corina Mirea 16.09.2013

Andrei Nodea (27 de ani), cunoscut sub pseudonimul de DeathAngel, este membru al echipei 7xTeam, una dintre cele mai vechi echipe de profil. „Joc de trei ani Starcraft 2, înainte am jucat 1. Am început să mă joc în liceu cu prietenii, însă am dus acest hobby mai departe.“

Programator de profesie, Andrei Nodea spune că se joacă în medie opt ore pe zi şi a ajuns să câştige 100.000 de euro pe an din competiţii şi sponsorizări. „Ai nevoie de sponsori care să se implice în domeniu şi care să te susţină. Acum sponsorul meu este un rus bogat (nu i-a precizat numele - n.red.) şi sunt în echipă cu alţi 7-8 gameri, majoritatea ruşi. De regulă sponsorii te pun să le porţi numele pe tricou şi să le mulţumeşti atunci când dai interviuri.“ În România sunt peste 10.000 de gameri profesionişti, iar în total sunt mai mult de

3 milioane de români care joacă la nivel de amatori, potrivit lui Silviu Stroe.

Un gamer profesionist primeşte un salariu lunar ce poate varia de la 100 de euro, pentru jucătorii „up and coming“ dar promiţători, la 6.000 de euro pe lună pentru cei mai buni, spune Valentin Chivu, manager general al Newrosoft, o echipă românescă formată însă doar din străini - doi ucrainieni, doi germani şi un finlandez. Salariilor fixe li se adaugă banii câştigaţi în turnee, care sunt împărţiţi cu managerii. „Am 19 ani, sunt student la Computer Science (Automatică, n.red.), mă joc 3-4 ore pe zi şi am ajuns să câştig circa 6.000 de euro pe lună“, spune Vesa Hovinen (Welmu după numele său din joc), un gamer finlandez, membru al echipei româneşti Newrosoft, care a ajuns în finala VSC pe Europa şi s-a calificat automat în finala de la nivel mondial. „WCS este echivalentul unui campionat european, respectiv mondial de fotbal“, explică Valentin Chivu. Finlandezul spune că în prezent câştigă suficient cât să se întreţină, însă nu să trăiască foarte bine. „Am avut nevoie de doi ani de pregătire pentru a ajunge aici. Am început să mă joc ca un hobby, însă am fost bun şi am intrat în primul turneu. Contează şi să fiu eu bun dar şi să am un manager bun care să se ocupe de siguranţa şi liniştea echipei.“

Citiţi mai mult despre industria de gaming din Români aici.