Guvernul se angajează din nou că vinde majoritatea companiilor deţinute de Ministerul Economiei

Autor: Carol Dan 16.09.2013

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va vinde „majoritatea portofoliului“ de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arată în scrisoarea de intenţie transmisă organi­za­ţiei financiare internaţionale.

„Ne propunem să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din sub­ordinea Ministerului Economiei (...)“, potrivit documentului citat.

Premierul Victor Ponta a confirmat săptămâna trecută că Guvernul a adopatat forma finală a scrisorii de intenţie pentru acordul preventiv cu Fondul.

Din 2009 de când a semnat acordul de împrumut cu FMI, înţelegere continuată până în prezent şi încă cel puţin doi ani de aici înainte, guvernele României s-au angajat să facă privatizări, dar cele mai multe dintre ele sunt un eşec – fie privatizările demarate precum cele de la Oltchim sau CupruMin au eşuat, fie listările companiilor din energie au fost amânate.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, care conduce Departamentul pentru Energie.

În urma transferului, Ministerul Economiei mai are participaţii integrale, majoritare sau minoritare, la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.

Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.

De asemenea, Departamentul pentru Energie deţine participaţii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Naţională a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Naţională a Cărbunelui, CupruMin, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distribuţie, EON Gaz România, Enel Distribuţie, Enel Energie, CEZ.

Ce companii ar urma să fie privatizate anul acesta

Dintre aceste companii, unele ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital. Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără CupruMin, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

„Pentru privatizările majoritare, pentru care căutăm investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investiţii şi a asigura expertiză profesională pentru consolidarea viabilităţii operaţiunilor şi livrării serviciilor. Ne angajăm să nu divizăm şi/sau fuzionăm societăţile sau activele societă­ţilor programate pentru oferte publice iniţiale, cu ex­cepţia celor prevăzute în planul de reorganizare a Hidro­electrica sau conform celor specificate în continuare“, potrivit scrisorii de intenţie.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica derulează în perioada 9 - 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.

Lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.

Pentru sfârşitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din acţiunile statului la Transgaz Mediaş (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013