Împrumuturile în lei se ieftinesc: ipotecarele au ajuns la 7%, iar creditele de consum merg spre 10%

Autor: Ciprian Botea 17.09.2013

Cele mai ieftine credite imobiliare în lei afişează acum dobânzi efective de 7% pe an, iar creditele de consum pot fi contractate chiar şi la 10% pe an după ajustările din ultimele săptămâni.

Bancherii au început să ajusteze dobânzile la creditele în lei după ce indicatorul Robor la 3 luni – utilizat ca bază de calcul pentru majoritatea creditelor în lei – a scăzut cu circa un punct procentual faţă de nivelul de la începutul lunii august şi a ajuns la 3,8% pe an. Cele mai bune oferte la creditele imobiliare ajung în prezent la 7-8% pe an, în timp ce finanţările pentru consum pornesc de la 10-12% pe an, potrivit comparatorului de credite conso.ro.

„Sunt în piaţă şi oferte cu dobândă efectivă de 12% pe an. Mă aşteptam însă să văd mai multe oferte noi. Există posibilitatea ca băncile să majoreze marjele de dobândă odată cu actualizarea indicilor Robor pentru a menţine dobânda nominală, dar nu cred că vor fi multe astfel de situaţii“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului Alliance Finance.