Cea mai bună afacere din criză: acţiunile Fondului Proprietatea au multiplicat de cinci ori banii investitorilor în ultimii cinci ani

Autor: Roxana Pricop 19.09.2013

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt cea mai profitabilă investiţie de la izbucnirea crizei: au adus un câştig de până la 400% în ultimii cinci ani investitorilor care au avut curaj în 2008 să cumpere acţiuni de pe piaţa gri înainte de listare. În plus, fondul a recompensat acţionarii cu peste 2,6 miliarde de lei (660 mil. euro) plătiţi sub formă de dividende.

În septembrie 2008, când a avut loc falimentul băncii americane Lehman Brothers şi izbucnirea crizei financiare, puţini s-ar fi încumetat să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea (FP).

Printr-o procedură aflată la marginea legalităţii, acţiunile fondului se puteau cumpăra de pe piaţa gri, prin tranzacţii încheiate în faţa sediului Depozitarului Central, de la foşti proprietari care le-au primit de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor drept compensare pentru imobilele confiscate de regimul comunist.