Ce este al-Shabab, gruparea teroristă ai cărei membri au atacat mall-ul din Kenya

Autor: Ştefan Stan 23.09.2013

O grupare teroristă somaleză a atacat sâmbătă Westgate Shopping Centre, un mall din Kenya, atentatul fiind soldat cu cel puţin 69 de morţi şi peste 170 de răniţi, scrie BBC.

Atacul a fost revendicat de grupul somalez al-Shabab.

Mişcarea al-Shabab a fost fondată în 2006 ca un grup de tineret care susţinea guvernul somalez împotriva forţelor etiopiene care pătrundeau în ţară.

Grupul al-Shabab deţine controlul mai multor zone din Somalia şi se ghidează după o versiune strictă a legii Sharia, codul moral al Islamului. Printre legile ţinute se numără inclusiv lapidarea femeilor care sunt acuzate de adulter sau tăierea mâinilor hoţilor.

Grupl al-Shabab s-a alăturat în 2012 mişcării al-Qaeda.

La conducerea grupului se află Abdi Godane, originar din Somaliland, o regiune din nordul ţării. Se estimează că al-Shebab are între 7.000 şi 9.000 de luptători.

În trecut, gruparea teroristă a mai acţionat şi în Uganda, prin atentate cu bombă în capitala Kampala.

Înainte de atacul asupra mall-ului, al-Shabab a atacat mai multe locaţii din Kenya în ultimul an.

În august, patru poliţişti din Kenya au fost omorâţi la graniţa cu Somalia. De când a fost izgonită din Mogadishu în 2011, gruparea al-Shabab a avut numeroase atentate cu bombă asupra capitalei somaleze.

Guvernul somalez, condus de preşedintele Hassan Sheikh Mohamud, controlează numai o fracţiune din ţară. Mulţi somalezi trăiesc în tabere de refugiaţi, însă ajutoarele internaţonale deseori nu ajung al destinaţie.