Primul sas din Transilvania la curtea împărătesei Merkel

Autor: Catalina Mihai 23.09.2013

Bernd Fabritius, născut în judeţul Sibiu, este primul cetăţean german originar din România care accede în Bundestag, el candidând în alegerile generale din Germania desfăşurate duminică pe listele unei formaţiuni aliate cu partidul condus de cancelarul Angela Merkel, scrie Süddeutsche Zeitung.

Bernd Fabritius (48 de ani), preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii din landul Bavaria ai Uniunii Creştin Democrate conduse de cancelarul Merkel, şi a obţinut, surprinzător, un loc în Bundestag. Politicianul de dreapta a candidat fără succes şi la precedentele alegeri, din 2009.

Fabritius s-a născut la Agnita, în judeţul Sibiu, în 1965, şi a emigrat în Germania în 1985. El a studiat drept şi politologie la München. Este profesor asociat la Universitatea Lucian Blaga şi la Universitatea Româno-Germană, ambele din Sibiu.

În urma victoriei de la alegerile de duminică, Bernd Fabritius va reprezenta în Legislativul de la Berlin interesele a aproximativ 40.000 de saşi care au plecat din Transilvania, în timpul regimului comunist, dar şi după Revoluţia din 1989.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013