Ministerul Finanţelor a tăiat salariile managerilor privaţi de la Transgaz

Autor: Andrei Chirileasa 24.09.2013
Acţionarii transportatorului de ga­ze naturale Transgaz Mediaş (TGN), com­panie controlată în proporţie de 58,5% de Ministerul Finanţelor, au apro­bat ieri planul de administrare pentru următorii patru ani propus de noul consiliu de administraţie al com­pa­niei, ales în acest an conform Ordo­nanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat.
 
Acţionarii Transgaz au aprobat şi con­tractul de mandat care va fi încheiat cu membrii consiliului de administraţie, dar nu în forma propusă de consiliul de ad­ministraţie, ci cu o serie de amen­da­mente aduse de Ministerul Finanţelor.
 
Principalele amendamente vizează ni­velul remuneraţiilor fixe şi al bo­nu­surilor pe care le vor încasa ad­mi­nistratorii şi directorul general al Transgaz în urmă­torii patru ani, care au fost reduse sem­nifi­cativ faţă de propu­ne­rile iniţiale ale admi­nistratorilor.
 
Astfel, directorul general al Transgaz, Petru Văduva, nu va mai încasa un salariu fix de 10.000 de euro (brut) pe lună, cum se prevedea în forma ini­ţială a contractului de mandat, ci un salariu echivalent cu şase salarii medii brute pe ramura de ac­tivitate, care reprezintă circa 6.000 de euro (brut) pe lună.
 
În cazul administratorilor neexecu­tivi, salariul lunar va fi de circa 1.000 de euro (brut), faţă de 2.000 de euro cât propuneau aceştia.
 
De asemenea, Ministerul Finan­ţelor a ajustat şi bonusurile pe care le vor primi directorul general şi adminis­tra­torii Transgaz. În draftul iniţial al con­tractului de mandat se prevedeau bonusuri de 60.000 de euro (brut) pe an pentru directorul general şi de 12.000 de euro brut pentru membrii CA, condiţionate de îndeplinirea a şapte criterii de performanţă.
 
Ministerul Finanţelor a redus criteriile de acordare a bonusurilor la trei, respectiv realizarea nivelului pro­fitului operaţional EBITDA asumat în planul de administrare, depăşirea nive­lului investiţiilor anuale programate şi reducerea cheltuielilor de exploatare (fără amor­ti­zare), de asemenea faţă de nivelul programat.
 
Astfel, bonusul pentru realizarea nivelului EBITDA va fi de 40.000 de euro brut pe an pentru directorul general, de 10.000 de euro pentru pre­şe­dintele CA şi de 8.000 de euro pentru administratorii neexecutivi. În planul de administrare este prevăzut ca EBITDA să crească de la 589 mil. lei în 2013 la 713 mil. lei în 2017.
 
De asemenea, ad­mi­nistratorii şi direc­torul general al Trans­gaz îşi vor mai împărţi la final de an o sumă ega­lă cu 3% din depă­şirea planului de in­ves­­tiţii pentru anul res­­pectiv (investiţii rea­­lizate – investiţii asu­­mate) şi încă 3% din reducerea cheltu­ie­­lilor de exploatare rea­­lizată în anul res­pec­tiv. Directorul ge­ne­ral va lua 54% din aceste bonusuri, iar cei­­lalţi patru membri ai CA îşi vor îm­părţi restul.
 
„Nu mai dăm bonusuri pentru îndeplinirea unor angajamente asuma­te, ci numai pentru performanţă supli­mentară. Avem benchmark-uri apro­bate de acţionari şi vom recompensa numai depăşirile acestor performanţe, care se traduc prin dividende mai mari la buget sau prin resurse financiare proprii suplimentare care să scutească compania de împrumuturi“, a declarat Remus Vulpescu, şef de cabinet în Ministerul Finanţelor, care se ocupă în mod direct de Transgaz şi Trans­electrica.
 
„Mai important decât contractul de mandat, în opinia mea, este că la Transgaz planul de administrare a fost aprobat în unanimitate de acţionari, ceea ce arată că statul şi acţionarii minoritari au o viziune comună privind dezvoltarea companiei“, a mai spus Vulpescu.
 
Transgaz este una dintre cele mai profitabile companii de stat. Compania a avut anul trecut un profit net de 329 mil. lei la afaceri de 1,328 mld. lei. Până în 2017, compania îşi propune, prin planul de administrare, să ajungă la afaceri de 1,8 mld. lei şi la un profit net de 440 mil. lei.
 
Principalul acţionar minoritar al Transgaz este Fondul Proprietatea, cu 15% din acţiuni. Compania are o capitalizare de 2,19 mld. lei (490 mil. euro).
 
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013