Alro, investiţii de 10 mil. € în procesarea aluminiului

Autor: Monica Juganaru 26.09.2013

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a finalizat o investiţie de 43,6 milioane de lei (aproape 10 mil. euro), pentru creşterea competitivităţii, pro­iect lansat în martie 2011, care a fost finan­ţat parţial din fonduri europene, a anunţat compania.

Proiectul a vizat consolidarea şi moder­nizarea sectorului pro­duc­tiv prin achi­ziţio­na­rea de utilaje de fini­sa­re table şi benzi din alu­miniu şi aliaje, po­tri­vit unui raport trans­mis bursei.

Valoarea totală a împrumutului nerambursabil din partea UE este de 17,18 mil. lei, programul fiind derulat în perioada martie 2011- septembrie 2013.

„Prin implementarea acestui pro­gram, ne putem consolida şi îmbunătăţi po­ziţia pe piaţa internaţională, ca ur­ma­re a diversificării portofoliului, pentru pro­du­se cu valoare adăugată mare“, a de­cla­rat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco şi directorul general al Alro Slatina.

Anul acesta, compania a continuat să investească în extinderea capacităţii de producţie pentru produse cu valoare adăugată mare, înregistrând o creştere a livră­rilor de aluminiu procesat, arată sur­sa citată.

De asemenea, Alro a conti­nuat să investească în procesarea deşe­u­ri­lor de aluminiu, pentru a reduce cos­turile cu energia (generate de taxele im­pu­se pe consumul de energie – certifi­cate verzi, taxa de cogenerare).

Alro are o capacita­te de producţie de 265.000 de tone de alu­miniu pe an. Prin­cipa­lele pieţe de desfacere pentru pro­dusele Alro sunt în Uniunea Euro­peană (Ungaria, Polo­nia, Grecia, Ger­ma­nia şi România). Compania exportă şi în SUA şi Asia.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olan­da şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, deţine 84,19% din ac­ţiu­nile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,21%.

Acţiunile Alro au închis şedinţa de joi în creştere cu 1,92%, fiind cotate la 1,539 lei. La această cotaţie, capitali­za­rea companiei este de 1,1 miliarde de lei (246 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013