Fondul Proprietatea, plus 5% în două zile

Autor: Andrei Chirileasa 26.09.2013

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut puternic în ultimele două zile, după ce fondul a anunţat că va lansa o ofertă publică de cumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni proprii (circa 4,45% din capital), prin care îşi propune să accelereze programul de răscumpărări şi să reducă discountul de aproape 36% dintre preţul acţiunilor pe bursă şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN).

Titlurile FP au crescut cu 2% miercuri, iar la deschiderea şedinţei de ieri au mai câştigat 3%, urcând pentru prima dată de la listare peste pragul de 0,76 lei. Astfel, cu un câştig de aproape 5% în două zile, titlurile FP şi-au recompensat investitorii cu echivalentul dobânzii bancare pe un an.

„Au fost ordine mari de la investitori străini, ceea ce este destul de ciudat având în vedere că nu se ştie cât va fi preţul din oferta de cumpărare“, a comentat un broker.

În cazul FP, principalul stimulent pentru investitori este faptul că preţul acţiunilor, care era la închiderea şedinţei de ieri de 0,7495 lei, este cu aproape 36% mai mic decât valoarea declarată a activelor fondului raportată la numărul de acţiuni. Principalii acţionari ai fondului au pus în ultimul an presiune pe administratorul Franklin Templeton ca să transforme valoarea activelor, care este teoretică, în bani, prin vânzarea de active, şi să distribuie aceşti bani acţionarilor. Oferta de cumpărare vine să răspundă acestei cerinţe a acţionarilor.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.