Derapaj la deficitul bugetar: a urcat în august la aproape 1,3%

Autor: Claudia Medrega 26.09.2013

Deficitul bugetar a urcat după primele opt luni din an la 1,27% din PIB, respectiv 8 mld. lei, după ce în perioada mai-iulie a oscilat în jurul a 1% din PIB, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor.

După ce în iulie bugetul a fost pe excedent, în august veniturile au înregistrat un declin de 1,7% faţă de aceeaşi lună din 2012, în timp ce cheltuielile au urcat cu 10%. În intervalul ianuarie-august veniturile au urcat cu 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Cele mai mari creşteri de cheltuieli au fost în primele opt luni la bunuri şi servicii (Ă10,8%) şi cheltuielile de personal (Ă15,2%), în timp ce cheltuielile de capital (inves­tiţii) au scăzut cu 9,7%.

Pe partea de venituri, la impozitul pe profit s-a înregistrat un declin de aproape 1%, iar plusurile de la încasările din TVA şi accize au fost relativ modeste, de 3,7%, respectiv 1,5%. Analiştii au avertizat în ultima perioadă că a crescut riscul ratării ţintei anuale de deficit, ceea ce ar putea duce la tăierea investiţiilor, cu impact nefavorabil asupra creşterii economice. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 2,3% din PIB.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013