ANRE a făcut publice preţurile gazelor naturale din import, cu o întârziere de nouă luni

Autor: Radu Bostan 30.09.2013

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu, cu o întârziere de mai mult de jumătate de an, preţurile gazelor naturale din import pentru primele şapte luni din 2013.

Datele publicate de Autoritate arată că preţul gazelor străine a scăzut anul acesta cu 13,5%, în medie, faţă de anul anterior, scăderea fiind chiar de 20% în lunile de iarnă, când consumul de gaze naturale este mai mare.

Unul dintre motive pentru ieftinirea gazelor este scăderea cantităţilor de gaze importate, pe fondul unei reduceri generale a consumului. Dincolo de acest lucru, anul acesta industria a beneficiat de o cantitate mai mare de gaze din producţia internă, ANRE avizând în fiecare lună o pondere mai redusă pentru importurile de gaze în coşul din care sunt alimentaţi consumatorii.

Într-o conferinţă pe teme energetice organizată de ziarul Bursa, ANRE a fost criticată de Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), pentru faptul că rapoartele lunare de monitorizare a pieţei de gaze naturale nu mai includeau, începând cu anul acesta, costul gazelor din import.

Prezent la conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a replicat că motivul pentru care preţurile de import au dispărut din rapoarte este că unii importatori de gaze au dificultăţi în utilizarea noului software de raportare introdus de Autoritate.