Retailerul elen Sprider a închis toate magazinele, în România este în faliment din iulie

Autor: Ana Maria Petcana 01.10.2013

Potrivit raportului financiar din primul semestru, Sprider a început anul 2013 cu zece magazine în România, şapte fiind închise pe parcursul primelor şase luni.

"Declinul continuu în consum ca urmare a recesiunii prelungite a economiei Greciei, criza datoriilor şi climatul de incertitudine a caracterizat şi prima jumătate a anului curent. În acest context, am continuat eforturile de raţionalizare a reţelei de vânzări, atât în Grecia şi în străinătate, cu închiderea a 24 magazine în Grecia, şapte magazine în România şi unul în Bulgaria. Prin urmare, la 30 iunie, reţeaua număra 61 de unităţi, dintre care 54 în Grecia, trei în România şi patru în Bulgaria. Filialele grupului din România şi Cipru sunt acum în lichidare", se arată în raport.

La sfârşitul lunii iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment a Sprider Stores SRL.

"Dispune dizolvarea societăţii debitoare în conformitate cu prevederile art.107 alin.2 din lege. Ridică dreptul de administrare al debitoare in conf .cu art.107 alin.2 lit.a din lege. Desemnează lichidator judiciar pe Prime Insolv Practice S.P.R.L care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din lege (...). Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei. Stabileste termen maxim de 10 zile de la data notificarii deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator. Dispune notificarea de către lichidatorul judiciar a intrării în faliment către toti creditorii", se arată în hotărârea instanţei.

Sprider Stores a intrat pe piaţa din România în anul 2007 şi a investit peste 20 de milioane de euro în amenajarea unităţilor din România. La începutul anului, compania se arăta optimistă cu privire la activitatea sa.

"Sprider Stores se află de peste cinci ani în România şi intenţionează să rămână. Pentru a ne asigura o creştere sănătoasă pe termen lung, strategia noastră este să evităm toate riscurile potenţiale, pentru a ne dezvolta reţeaua actuală de magazine situate în unele dintre cele mai bune locaţii, după ce am renunţat la unele din locaţiile care presupuneau costuri operaţionale mari şi care aduceau venituri mici", declara în luna ianuarie, într-un comunicat, Constantinos Pipinelis, directorul general al Sprider Stores.

Anul trecut, compania din România a avut vânzări de 15,8 milioane lei, în scădere cu 37% faţă de 2011, şi pierderi de peste trei ori mai mari, de 33 milioane lei.

Până la începutul crizei, grupul elen Sprider, listat la bursa din Atena, avea 110 magazine în Grecia, România, Bulgaria, Cipru, Serbia şi Polania, cu vânzări în jur de 160 milioane euro şi 2.000 de angajaţi. Compania a început să-şi reducă reţeaua în 2009.

În luna ianuarie, compania a cerut protecţie faţă de creditori conform legii falimentului, pentru a implementa un program de restructurare şi a asigura continuarea fără perturbări a operaţiunilor. Datoriile totale ale companiei se ridică la 90 milioane euro.