Când unii plâng, alţii râd: Ploile dau siguranţă producţiei viitoare de grâu de 1 miliard de euro

Autor: Gabriel Razi 01.10.2013

Fermierii din România se pregătesc să înceapă campania de însămânţare pentru grâul de anul viitor, iar ploile din ultimele zile reprezintă o adevărată gură de oxigen având în vedere că lucrările de toamnă ar urma să fie făcute în perioada optimă de la jumătatea lunii octombrie. Ploile, care urmează să se oprească în câteva zile, dau prima asigurare pentru producţia de grâu, un business de 1 miliard de euro pe an pentru agricultori.

Însămânţarea este primul pas în „ecuaţia“ grâului, iar experienţa sezonului 2012/2013 a arătat că o toamnă secetoasă limitează productivitatea. În ultimii cinci ani, suprafaţa însămânţată cu grâu nu a coborât pe plan local sub 1,9 milioane de hectare, ceea ce înseamnă un sfert din totalul arabil disponibil. „Ploaia tot timpul face bine pentru agricultură. Este important ca ploile să se oprească, astfel încât să se semene în perioada optimă. Dacă se trece de perioadă optimă, sunt costuri mai mari, pentru că trebuie folosită o cantitate mai mare de sămânţă“, spune fermierul George Enescu, administrator al Agromec Săruleşti din Călăraşi, care lucrează 1.000 de hectare de teren arabil.

Prognoza meteo arată că ploile urmează să se oprească în Bărăgăn în câteva zile, iar pentru sfârşitul săptămânii viitoare sunt estimate temperaturi cuprinse între 18 şi 21 de grade.

„Trebuie să aşteptăm cinci-şase zile după ce se opresc ploile pentru a se usca terenul. Cu un ochi râdem şi cu altul plângem. Trebuie să ne organizăm şi să ne mişcăm repede pentru a însămânţa totul în perioada optimă. În agricultură oricum nu poţi şti niciodată, când zici că e bine, atunci se întâmplă ce e mai rău“, explică şi Ion Bujor, administratorul Agrocov Galaţi, o fermă de 6.000 de hectare, care adaugă în acelaşi timp că o treime din terenurile sale au fost afectate din cauza ploilor şi inundaţiilor din urmă cu o săptămână.

Fermierii locali ar urma să beneficieze şi de un context regional favorabil în vara anului viitor având în vedere că Rusia şi Ucraina, principalii doi competitori ai României la Marea Neagră, sunt deja afectate de ploile abundente. În fostele economii sovietice grâul se află sub risc pentru că însămânţările avansează cu greutate din cauza ploilor abundente. În cele două economii, fermierii au reuşit până la sfârşitul lunii septembrie să însămânţeze 10 milioane de hectare, jumătate din cât se preconizase iniţial pentru această perioadă. Întârzierea programului de însămânţare scoate plantele din perioada optimă de dezvoltare şi creştere vulnerabilitatea în faţa îngheţului pe parcursul iernii.

Situaţia de pe piaţa grâului, şi în general a cerealelor, în Rusia şi Ucraina influenţează direct mersul agriculturii locale prin intermediul preţurilor.

Cotaţia grâului din România este determinată în principal de evoluţiile de la Marea Neagră având în vedere că jucătorii din această regiune concurează pentru aceleaşi destinaţii de export.

Comercianţii de cereale de pe piaţa locală au pus scăderea cu o treime a preţului grâului în această vară pe seama recoltelor bogate din Rusia şi Ucraina. Diminuarea preţurilor a generat un val de nemulţumire în rândul fermierilor, iar în urma dezbaterii publice pe această temă Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă la comercianţii de cereale.

Grâul de calitate aduce un bonus de 45 euro/tonă pe piaţa internaţională

Fermierii români care au reuşit să păstreze grâu de panificaţie în hambar în această toamnă au şansa de a-şi mări marjele de profit având în vedere că numai jumătate din recolta rusească de grâu îndeplineşte condiţiile de calitate pentru grâu de panificaţie. Restul este împărţit de grâul furajer şi de grâul de panificaţie de calitate inferioară.

„Lipsa din piaţa internaţională a grâului cu conţinut proteic peste 12,5% înseamnă că grâul de calitate superioară ar urma să se vândă cu 40-60$/tonă (30-45 euro/tonă - n.red.) peste cel de calitate mai slabă“, a anunţat Dan Basse, unul dintre cei mai influenţi analişti pe piaţa materiilor prime agricole şi preşedinte al companiei de consultanţă AgResource, la o conferinţă în Statele Unite.

Agricultorii români au strâns în această vară 7,3 milioane de tone de grâu, în creştere cu o treime faţă de rezultatele din sezonul 2012/2013, avansul venind pe fondul condiţiilor meteo favorabile. Totuşi, ca urmare a ploilor din perioada recoltatului 40% din cantitatea totală poate fi folosită doar ca furaj.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013