Cea mai mare ameninţare pentru preţul alimentelor

Autor: Ştefan Stan 02.10.2013

Schimbarea de climă a devenit unul dintre riscurile principale pentru securitatea mâncării, în condiţiile în care secete, inundaţii şi uragane vor induce volatilitate în preţ şi producţie, după cum prezintă un raport al agenţiei de agricultură ONU, scrie Financial Times.  

Criza alimentară din 2007-2008, când preţurile alimentelor au crescut în ţările aflate în dezvoltare, a avut rădăcina în secetele din jurul lumii, inclusiv cele din Argentina şi Vietnam.

Interdicţia Rusiei de a exporta grâu din 2010-2011 a cauzat o secetă sevederă, care a dus de asemenea la instabilitatea statelor africane şi la o creştere masivă a preţului pâinii.

Tiparele imprevizibile ale vremii, care au dus la pierderea recoltelor de grâu, orez şi porumb, au continuat să ţină guvernele în alertă maximă. Anul trecut, Marea Britanie a fost lovită de cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani, dar şi zona Mării Negre din din Rusia, Kazakhstan-ul şi Ucraina au suferit din cauza lipsei de precipitaţii.

“Clima va juca un rol şi mai important în securitatea mâncării”, a spus Josef Schmidhuber de la Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură.

Riscul în creştere cauzat de vremea imprevizibilă duce la creşterea preţului şi la posibilitatea ca fermierii să investească mai puţin în domeniile agricole, de teamă să nu le fie afectată producţia.

În ciuda îngrijorărilor recente că fluctuaţia preţului alimentelor va duce la inflaţia preţului mâncării,  un raport publicat de Fondul Internaţional de Dezvoltare Agricolă şi de Programul Alimentar Mondial, susţine că volatilitatea preţului afectează mai mult fermierii din ţările în dezvoltare decât consumatorii.

În timp ce numărul persoanelor subnutrite a scăzut cu 3% în perioada 2011-2013, faţă de 2010-2012, unul din opt oameni au şanse să sufere de foame, conform raportului.