Cea mai valoroasă companie de pe bursă controlată de un investitor român

Autor: Andrei Chirileasa 05.10.2013

Cea mai valoroasă companie de pe bursă aflată sub controlul unui investitor local este Banca Transilvania (TLV), cu o capitalizare de peste 700 mil. euro. Chiar dacă Horia Ciorcilă nu este acţionar majoritar al băncii, el rămâne cel mai influent acţionar, cu o participaţie de 5% şi cu controlul deciziei, din postura de preşedinte al consiliului de administraţie.

Ciorcilă a dezvoltat Banca Transilvania folosind mecanismele pieţei de capital, respectiv majorări de capital şi emisiuni de obligaţiuni convertibile, şi a transformat astfel o bancă locală în­tr-un jucător de top la nivel naţional. Pe bursă, Banca Transilvania este în prezent a patra cea mai valoroasă companie românească.

Deşi este “controlată” de un investitor român, Banca Transilvania a intrat recent în categoria dominantă a băncilor cu capital majoritar străin. Schimbarea de stat s-a produs în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Potrivit datelor privind structura acţionariatului publicate de Banca Tran­sil­va­nia, străinii au ajuns să deţină 50,62% din capital, fără ca în ultima perioadă să fi fost raportată vreo tran­zacţie semnificativă. Firme cu capital străin deţin 47,78% din acţiuni, în timp ce 2,84% se află în posesia unor persoane fizice străine. Balanţa s-a înclinat în favoarea capitalului străin după ce deţinerile companiilor din afară au crescut anul trecut cu 2,32%, iar cele ale persoanelor fizice străine cu 0,63%.

 

Vezi aici topul celor mai valoroase companii controlate de investitorii români pe zfcorporate.ro.