UBS implicată într-un nou scandal. Autorităţile din Elveţia anchetează banca pentru manipularea pieţei de schimb valutar

Autor: Ştefan Stan 06.10.2013

Autorităţile din Elveţia anchetează UBS pentru manipularea pieţei globale de schimb valutar, în valoare de 4.000 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Finma, autoritatea de supraveghere financiară din Elveţia, a anunţat că va lucra alături de instituţiile din alte ţări pentru a rezolva cazul, întrucât se pare că sunt implicate mai multe bănci din jurul lumii în scandalul cu manipularea ratelor Libor.

Autoritatea care gestionează competiţia din Eleveţia, Weko, a anunţat vineri că a lansat o investigaţie împotriva unui presupus cartel format de bănci, în contextul suspiciunii că ratele schimbului valutar internaţional au fost manipulate.

Anchetatorii au comparat manipularea pieţei de schimb valutar cu scandalul Libor, în care brokeri de la diferite bănci au conlucrat şi au influenţat ratele de schimb, afectând produse în valoare de 350 000 de miliarde de dolari.

Autorităţile din SUA şi Marea Britanie deja au amendat Barclays, Royal Bank of Scotland, UBS şi Icap cu 2,5 miliarde de dolari şi au acuzat 7 oameni care aveau legături cu scandalul. Numărul persoanelor acuzate se estimează că va creşte pe măsură ce cazul va fi analizat mai amănunţit.

UBS a plătit suma-record de 1 miliard de dolari în decembrie pentru a ajunge la o înţelegere cu anchetatorii privind manipularea ratei Libor.

Cei mai mari traderi pe piaţa Forex sunt UBS, Deutsche Bank, Citigroup şi Barclays. Toţi aceştia au refuzat să comenteze ancheta elveţiană, la fel şi Credit Suisse, Standard Chartered şi JPMorgan.