Un constructor a trecut la producţia de mere şi a ajuns să încaseze 2 mil. euro pe an

Autor: Gabriel Razi 12.10.2013

Emil Farago, un antreprenor care a pornit în afaceri în piaţa construcţiilor, a decis în urmă cu 13 ani să investească 100.000 de euro într-o livadă de meri în apropierea oraşului Reghin, iar în prezent a ajuns la o plantaţie de 300 de hectare, fiind unul dintre cei mai mari producători din economie cu rulaje de 1,5-2 mil. euro pe an prin două firme deţinute de familia sa.

Toată producţia ajunge acum pe rafturile reţelelor internaţionale de retail şi în mai multe şcoli din vestul ţării prin programul naţional de distribuţie a merelor.

„A fost o oportunitate în anul 2000 de a achiziţiona fosta IAS (Întreprindere Agricolă de Stat – n.red.) din Reghin. A fost o licitaţie şi îmi amintesc că am plătit 4 miliarde de lei vechi. Am luat o plantaţie care era veche de 20 de ani, ceea ce înseamnă că era pe vârful perioadei productive, dar era prost administrată de stat“, afirmă Farago.

Prin această achiziţie el a făcut primul pas într-un segment al producţiei agricole în care an de an se învârt 300-350 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

În următoarele trei săptămâni fermierii cu livezi de meri urmează să strângă 375.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul precedent, potrivit estimărilor World Apple And Pear Association, o organizaţie internaţională a acestei industrii. În România sunt acoperite cu livezi de meri circa 55.000-56.000 de hectare an de an, o pătrime din totalul terenurilor dedicate pomilor furctiferi.

În producţia de mere, Emil Farago este implicat direct în compania Pomicola Batos, cu afaceri de un milion de euro în anul calendaristic 2012 şi indirect, prin Agrohorticola Batos, deţinută de fiul său, cu rulaje de 0,9 milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

„Încasările dintr-un an calendaristic nu sunt pe deplin relevante pentru că includ producţiile din două sezoane. Anul acesta estimez că încasările vor fi mai mici cu 20% ca urmare a anului secetos trecut, care pune probleme şi acum din punct de vedere financiar. Pot spune că trecem prin cea mai grea perioadă de până acum“, explică fermierul.

 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.