Fondul Proprietatea rămâne în centrul atenţiei pe bursă

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 06.10.2013

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) continuă să stabilească noi maxime istorice în fiecare şedinţă de tran­zac­ţionare, după ce administratorul fon­dului, Franklin Templeton, a anunţat pe data de 25 septembrie că inten­ţio­nează să lanseze o ofertă publică de cumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni proprii în vederea accelerării pro­gra­mului de răscumpărări demarat în luna aprilie.

După anunţ, titlurile Fondului Proprietatea au câştigat 6,5% pe bursă, stabilind mai multe maxime istorice con­secutive. Vineri, ti­tlurile Fondului Pro­prie­tatea au atins un nou maxim istoric, de 0,7805 lei, în deschiderea şedinţei, după care s-au mai corectat în partea a doua a zilei, închizând la 0,77 lei.

FP a fost în ultima săptămână de departe cea mai tranzacţionată acţiune de pe bursă, cu un rulaj de 194 mil. lei. Investitorii aşteaptă să afle preţul din oferta de cumpărare, care va fi anunţat după ce operaţiunea va fi avizată de Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF). Termenul de 10 zile lucră­toare estimat de FP expiră miercuri, 9 octombrie.

„Interesul pentru acţiunile Fon­dului Proprietatea se menţine la cote ridicate în special datorită intenţiei de răs­cum­părare de acţiuni printr-o ofertă publică. Cred că evoluţia preţului depinde de valoarea pe care Fondul Proprietatea o va plăti pentru propriile acţiuni. Mo­mentan, nu putem face decât speculaţii şi încercăm să ghicim acest preţ, însă până miercuri cred că îl vom afla“, a spus Gabriel Necula, şeful departa­men­tului de tranzacţionare al firmei de brokeraj Alpha Finance.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au ajuns şi ele în prim-plan după ce conducerea companiei a anunţat vineri că a decis să răscumpere până la 10% din acţiunile proprii în vederea reducerii capitalului, operaţiune similară cu răscumpărările derulate în ultimele luni de FP. După anunţ, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu aproape 2,8%, la 1,109 lei. Preţul de închidere a fost de 1,102 lei, cu 2,13% peste nivelul din ziua precedentă.

„Evoluţia acţiunii SIF Banat-Crişana este influen­ţată de intenţia manage­men­tului de a introduce pro­gramul de răscum­pă­rare, urmat de reducerea capitalului social. În mod normal acest anunţ este un lucru pozitiv pentru piaţă, dar condiţiile speciale în care se încearcă această operaţiune îi face pe investitori să fie mai precauţi. Aşteptăm decizia ASF cu privire la intenţiile conducerii pentru că evoluţia acţiunii depinde de acest răspuns“, a mai spus Necula.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursă, a câştigat vineri 0,2%, dar încă nu şi-a egalat maximul din ultima lună. În schimb, indicele BET-FI a câştigat vineri 0,4% şi a închis la peste 27.000 de puncte.

Atenţia investitorilor a fost îndreptată vineri către drepturile de alocare Nuclearelectrica, astfel că tranzacţiile cu acţiuni au scăzut la 19 mil. lei (4,2 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013