Ministrul sănătăţii: medicina de familie va primi un buget dublu în 2014 de 500 mil. euro

Autor: Mediafax 06.10.2013

Bugetul pentru medicina de familie în 2014 va constitui 9% din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FNASS), faţă de 5% cât a fost consumat în 2012 din FNASS, susţine ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Bugetul FNASS este în 2013 de peste 5 mld. euro (cel mai mare din istorie), ceea ce înseamnă că în 2014 medicina de familie ar putea primi aproape 500 mil. euro şi pe această promisiune de dublare a sumelor alocate medicinei de familie ministrul de resort construieşte apărarea proiectului său de reformă a sănătăţii, menit să dscongestioneze aglomerările din spitale. Eugen Nicolăescu se află în centrul atenţiei după ce a pus în circulaţie noile norme privind pachetul de bază în sănătate care ar urma să mute accentul de pe îngrijirea în spitale spre ambulatoriu.

„Concomitent va creşte finanţarea pentru medicina primară şi pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleaşi servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul“, a explicat Nicolăescu.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013