Vor fi inundaţiile şi cutremurele din judeţul Galaţi o lecţie despre importanţa asigurărilor? Îşi vor asigura mai mulţi români locuinţele?

Autor: Anelis Baciu 07.10.2013

Inundaţiile de la jumătatea lunii septembrie şi seria de cutremure din ultimele săptămâni din judeţul Galaţi, dar şi cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter de la sfârşitul săptămânii trecute care a fost resimţit inclusiv la Bucureşti au scos în evidenţă nevoia acută de asigurare a locuin­ţelor, în condiţiile în care până acum doar jumătate dintre români au conştientizat că trebuie să-şi protejeze proprietăţile în faţa riscurilor de catastrofă.

Astfel, evenimentele din ultima perioadă ar trebui să constituie o lecţie despre importanţa asigurărilor pe care toţi românii ar trebui să şi-o însuşească.

Pagubele produse de inundaţiile din judeţul Galaţi ar fi putut fi suportate mai uşor de către proprietari dacă locuitorii din aceste zone ar fi încheiat măcar o asigurare obligatorie a locuinţei în valoare de 10 sau 20 de euro.

Poliţele obligatorii acoperă trei riscuri (inundaţii, cutremure şi alunecări de teren) şi acoperă o daună maximă de 10.000, respectiv 20.000 de euro, proprietarii care vor să-şi asigure locuinţele la valoarea reală sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – putând să cumpere o asigurare facultativă, care este mai scumpă, dar prin care locuinţa este asigurată la valoarea reală.

PAID, compania care emite poliţele obligatorii, avea la sfârşitul lunii septembrie în portofoliu doar 5.800 de locuinţe asigurate în zonele rurale din judeţul Galaţi, dar nu există date privind numărul exact al locuinţelor asigurate din localităţile afectate de inundaţii.

Luna trecută un val de inundaţii a afectat 17 localităţi şi peste 700 de locuinţe din judeţul Galaţi. Nouă persoane au murit. Deşi există obligaţia prin lege a încheierii unei asigurări de locuinţă, puţini români au o astfel de poliţă, autorităţile locale evitând de multe ori din motive electorale să acorde sancţiuni. Contactat de ZF, Grigore Ghio­nea, viceprimarul din comuna Cudalbi, cea mai afectată de viituri, nu ştia câte case au primit despăgubiri din partea companiilor de asigurări şi nici măcar câte locuinţe erau asigurate printr-o poliţă obligatorie.

Conform legii, primăriile trebuie să monitorizeze dacă locuinţele sunt asigurate şi să aplice sancţiuni proprietarilor care nu se asigură.

„Populaţia va cumpăra asigurări de locuinţe atunci când responsabilii locali, autorităţile locale nu vor mai apărea la televizor după fiecare dezastru natural şi nu vor  mai declara în mass-media că vor despăgubi familiile afectate“, consideră Bogdan Andries­cu, preşedintele asociaţiei locale a brokerilor de asigurări (UNSICAR).

Totodată, începând cu 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure, dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie. Autorităţile nu au oferit o explicaţie clară a cauzelor care duc la producerea seismelor în satul gălăţean Izvoarele, iar localnicii sunt tot mai îngrijoraţi. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare de anul acesta, s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute în Vrancea, fiind resimţit în mai multe zone din ţară.

La sfârşitul lunii iunie a acestui an mai puţin de 4 milioane de locuinţe erau asigurate printr-o poliţă obligatorie sau facultativă, adică nici măcar jumătate din numărul total, de 8,3 milioane de locuinţe din România. Asigurarea locuinţei a devenit obligatorie în 2011, însă PAID, societatea care are dreptul să emită poliţele obligatorii, avea în vigoare aproximativ 426.000 de contracte, după ce un vârf de 820.000 de poliţe a fost atins în luna august din 2011.

În primele două săptămâni după inundaţii asigurătorii finalizaseră numai 14 dosare de daună, valoarea despăgubirilor achitate fiind de 35.000 de lei (circa 8.000 de euro), potrivit datelor transmise de asigurători la solicitarea ZF. Aproximativ 150 de dosare de daună au fost avizate până la acel moment, pentru care asigurătorii au constituit rezerve de 800.000 de lei (180.000 de euro).

Astra, cea mai mare companie de asigurări, a plătit în primele şapte zile de la inundaţii opt dosare de daună în valoare de 250.000 de lei, respectiv o daună medie de 3.000 de lei. Compania controlată de omul de afaceri Dan Adamescu are un portofoliu de circa 12.000 de locuinţe asigurate în zonele afectate de inundaţii.

Carpatica Asig a plătit la rândul său despăgubiri aferente a şase dosare, în valoare de 9.700 de lei, adică o daună medie de 1.600 de lei. Fiind despăgubiri de valoare mică, dosarele au fost finalizate în două-trei zile de la avizarea daunei.

Carpatica a avizat în total aproape 80 de dosare de daună, şase dintre acestea fiind pentru poliţe obligatorii intermediate de companie în numele PAID. Pentru 63 de do­sare s-a făcut deja evaluarea daunei medii, care se ridică la aproape 5.700 de lei.

Şi asigurătorul italian Generali avea o expunere de circa 150 de poliţe în localităţile afectate de viituri, valoarea rezervei de dau­nă constituite situându-se la peste 200.000 de lei.

Din cele 15.000 de contracte în vigoare raportate de patru asigurători la solicitarea ZF (Astra, Asirom, Carpatica şi Generali) în zonele afectate de inundaţii, circa 300 sunt poliţe de asigurare obligatorie, care acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.

Potrivit estimărilor Allianz-Ţiriac, mai puţin de 10% dintre familiile afectate de inundaţii vor primi despăgubiri de la asi­gu­rători pentru refacerea caselor sau înlocuirea bunurilor.   

Asigurătorul precizează  că nu sunt semne care să indice îmbunătăţirea situaţiei, în sensul creşterii gradului de protecţie a gospodăriilor situate la sate, deşi acestea rămân cele mai expuse la riscul de inundaţii.

La nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac, din totalul poliţelor de asigurări de locuinţe în vigoare, mai puţin de 20% sunt emise pentru a proteja gospodării din mediul rural.

Asigurătorii au vândut poliţe de locuinţe în valoare de 368 milioane de lei (83 mil. de euro), potrivit estimărilor ZF. Vânzările de asigurări de locuinţe, atât obligatorii, cât şi facultative a scăzut cu circa 13% în 2012 com­parativ cu anul precedent.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013