Electroputere, o privatizare eşuată cu distrugere de valoare industrială. Cine răspunde?

Autor: Adrian Cojocar 08.10.2013

Electroputere Craiova (simbol bursier EPT), cândva una dintre companiile fanion ale industriei locale, a ajuns să valoreze în prezent pe bursă 0,6 mil. euro, de 76 de ori mai puţin decât la privatizare, în 2007, când a fost preluată de arabii din grupul Al-Arrab şi avea o valoare de piaţă de 47 mil. euro.

Sub conducerea acestora compania a adunat pierderi de 381 mil. lei (95,4 mil. euro), iar arabii au disponibilizat până în prezent 1.700 din cei 2.500 de salariaţi şi au vândut uzina bucată cu bucată deşi la privatizare promiteau să o transforme într-un „gigant mondial“.

„N-am văzut nicio încercare de a restructura această companie. Singurul interes faţă de Electroputere ar putea veni din partea unui investitor strategic, care să aducă know-how şi să vină cu un plan de restructurare a companiei. Atât timp cât societatea merge pe pierdere nu văd motive pentru care un investitor financiar să cumpere acţiuni la o astfel de societate“, spune Adrian Danciu, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Broker Cluj.

În ultimele trei luni valoarea acţiunilor Electroputere s-a înjumătăţit pe bursă, după ce firma a raportat în primele şase luni ale anului pierderi de 29,6 mil. lei (6,7 mil. euro) la afaceri de 56,9 mil. lei (12,8 mil. euro).

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.