SSIF Broker vrea să fuzioneze cu firma de brokeraj deţinută de Banca Transilvania

Autor: Stefan Musgociu 09.10.2013

Consiliul de Administraţie al SSIF Broker (BRK) analizează o posibilă fuziune cu BT Securities, casa de brokeraj deţinută de Banca Transilvania (TLV), urmărind creşterea cotei de piaţă şi a rentabilităţii.



"Considerentele care stau la baza analizei demarate de către Consiliul de Administraţie al SSIF Broker ţin în primul rând de creşterea cotei de piaţă pentru societatea rezultată. Din analizele preliminare efectuate, societatea nou creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România, din punctul de vedere al activelor proprii, şi s-ar situa între primele trei societăţi ca şi cotă de piaţă, ajungând cumulat pe primele nouă luni ale anului 2013 la o cotă de piaţă de 15,28%. Creşterea cotei de piaţă generează perspective de dezvoltare legate de structura de produse, clienţii cărora li se adresează societatea rezultată, pieţele pe care poate opera, nivelul comisioanelor pe care le poate negocia şi reducerea riscului de fluctuaţie de numerar prin diversificare", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de SSIF Broker Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alt motiv este creşterea rentabilităţii celor două firme prin derularea unui volum mai mare de operaţiuni cu structura de cheltuieli fixe necesară (economia de scală), potrivit SSIF Broker.

"Realizarea acestei fuziuni ar crea premisele unei creşteri de bussines semnificative pe viitor, societatea rezultată fiind beneficiara expertizei şi suportului grupului financiar Banca Transilvania. Orice decizie cu privire la potenţialul proces de fuziune va fi comunicată publicului, Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi Bursei de Valori Bucureşti, conform reglementărilor în vigoare", se mai arată în comunicat.

Anunţul privind posibila fuziune cu BT Securities vine după ce SSIF Broker a anunţat la începutul săptămânii trecute că a preluat peste 380 de clienţi, cu active de 54 milioane lei, de la firma de brokeraj Avantgarde Finance Cluj-Napoca, care urmează înceteze activitatea.

SSIF Broker a intermediat în primele nouă luni tranzacţii de 1,87 miliarde lei la Bursa de la Bucureşti, clasându-se pe locul 4 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 11,5%.

În acelaşi timp, BT Securities a înregistrat un rulaj de 614,3 milioane lei la BVB şi s-a plasat pe locul 6 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 3,78%.

Firma SSIF Broker este listată la Bursa de la Bucureşti din anul 2005, iar potrivit celor mai recente raportări SIF Muntenia este cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 12,53%. În acţionariatul casei de brokeraj a intrat anul trecut şi Banca Transilvania, preluând un pachet de 6,91% din titluri de la unul dintre acţionarii importanţi ai firmei de brokeraj la acel moment, omul de afaceri Ioan Carţiş, în contul unei datorii a acestuia către bancă şi care era garantată cu acţiunile deţinute.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul BT Securities, în martie 2012 Banca Transilvania deţinea 98,67% din acţiunile firmei de brokeraj.