Nokia vrea să folosească energia generată de fulgere pentru a încărca telefoanele. VIDEO

Autor: Cătălina Butan 13.10.2013

Un grup de cercetători de la Universitatea Southampton a lucrat împreună cu o echipă de ingineri de la Nokia pentru a explora posibilitatea de a folosi energia generată de un fulger pentru a încărca dispozitivele mobile, scrie Mashable.

Cu toate că sună imposibil, cercetătorii au reuşit acest lucru. Pentru a crea un fulger pentru experimentul lor, echipa a generat curent alternativ printr-un transformator. Ei au generat curent de 200.000 de volţi – puterea medie a unui fulger obişnuit- sub forma unui fulger iar această energie a fost transmisă unui transformator de la care s-a încărcat bateria smartphone-ului Nokia Lumia 925.

“Fiind una dintre primele companii care a introdus posibilitatea încărcării dispozitivelor noastre prin sisteme wireless, credem că acest experiment are potenţialul de a dezvolta noi idei despre cum să ne încărcăm telefoanele în viitor”, a spus vicepreşedintele Nokia pe segmentul de vânzări şi marketing.

Studiile arată că cel mai probabil vom putea folosi în curând puterea generată de un fulger. Beneficiile din punctul de vedere al energiei pot fi multiple: fulgerele reprezintă o sursă de energie regenerabilă, sustenabilă şi disponibilă.

Neil Palmer, unul dintre cercetătorii care au condus proiectul, a spus că ideea originală a acestui experiment le aparţine celor de la Nokia, companie care de-a lungul timpului a realizat astfel de proiecte în căutare de noi concepte şi tehnologii.