Investitorii români ridică tonul la guvern. „Nu aţi făcut nimic pentru economie. Noi vrem extinderea TVA-ului redus şi relaxarea contribuţiilor sociale“

Autori: Mădălina Dediu Panaete , Gabriel Razi 09.10.2013

Antreprenorii români, strânşi sub umbrela Consiliului Investitorilor Români, o iniţiativă a lui Ioan Niculae gândită ca o replică la Consiliul Investitorilor Străini, au cerut ieri guvernului să vină cu măsuri concrete pentru accelerarea creşterii economice, extinderea TVA redusă la 9% şi în alte segmente ale industriei alimentare, relaxarea fiscală în sistemul de contribuţii sociale şi simplificarea legislaţiei muncii.



„Speranţele de la începutul anului au fost complet infirmate de ce se întâmplă acum în economie. (...) Nu vrem să judecăm pe nimeni, poate guvernul nu a avut timp. Dorim însă să ne asculte şi pe noi din când în când. Nu avem pretenţia ca guvernul să facă tot ce vrem noi, dar trebuie să avem un dialog real“, a subliniat Ioan Niculae.

Evenimentul patronat de fondatorul agroholdingului InterAgro a adus la un loc 200 dintre cei mai importanţi oameni de afaceri români printre care s-au numărată Alin Burcea (Paralela 45), Luchi Georgescu (Vincon Vrancea şi Meda Prod 98), Valer Blidar (Astra Vagoane), Dragoş Dragoteanu (Euroest), Vasile Turcu (Romconstruct), Viorel Cataramă (Elvila) sau Ştefan Vuza (Someş Dej). În sală s-au strâns antreprenori ce conduc businessuri cu rulaje cumulate de cel puţin 2 miliarde de euro.

Flancat la prezidiu de avocatul Gabriel Biriş, Nicolae Duşu, preşedintele producătorului de BCA Celco Constanţa, sau de Ilie Ciuclea, preşedintele salubrizatorului Supercom, Niculae s-a adresat unei săli în care antreprenorii s-au amestecat cu avocaţi, consultanţi, dar şi cu analişti sau câţiva politiceni.

Una dintre mesele din mijlocul sălii a adus la un loc industria alimentară, construcţiile şi producţia de mobilă. Viorel Cataramă (Elvila), Vasile Lucuţ (Unicarm) şi Vasile Turcu (Romconstruct) s-au aşezat împreună cumulând la un loc businessuri de 250-300 milioane de euro anual.

La câţiva metri distanţă se aflau şi Luchi Georgescu, antreprenoarea de la Vincon Vrancea şi Meda Prod 98, sau Andreea Paul, profesoară de economie la ASE şi fostă consilieră a premierilor Boc şi Ungureanu. La eveniment a poposit pentru câteva minute şi Gabriela Vrânceanu Firea, senator al PSD.

„TVA de 9% (la pâine - n.red.) este un lucru bine-venit, va determina o competiţie corectă, echilibrata şi îi va scoate din competiţie pe cei care nu sunt corecţi“, a intervenit de la prezidiu Nicolae Duşu, de la Celco Constanţa, cu rulaje de 19 milioane de euro anual.

El a susţiunut că majorarea TVA de acum trei ani a declanşat o adevărată furtună şi în industria construcţiilor care a dus la un şir de derapaje dintre care o parte s-au sfârşit cu insolvenţe şi chiar falimente.


Turismul s-a transformat în „spectacol“

Pe acelaşi ton, Alin Burcea, preşe­dintele agenţiei de turism Paralela 45, a susţinut că guvernul nu a luat nicio măsură pentru a readuce economia la ritmurile de creştere de dinainte de criză. „Nu a fost luată până acum nicio măsură de relansare economică. Guvernului îi este frică să ia măsuri de acest tip. (...) Nu trebuie să îi fie, doar împreună putem face un proiect de relansare economică“, a spus el.

Şeful Paralela 45 a exemplificat că în contextul economic actual, industria turismului s-a transformat într-un adevărat spectacol.

„Avem TVA de 9% la cazare şi mic dejun (în turism - n.red.). Cafeaua de la micul dejun are TVA de 9%, cea de la ora 25 are TVA de 24%. Atunci când organizez o excursie în China sau Dubai, TVA este zero, dacă organizez o excursie în Uniunea Europeană sau în România taxa pe valoare adaugată este 24%. Ce sprijinim: să meargă românii în China sau Dubai sau să meargă la Venus?“

Totodată omul de afaceri subliniază faptul că scăderea TVA la pâine a venit însoţită de creşterea de accize şi spune că dacă guvernul va proceda la fel şi în cazul TVA la carne nu este corect.


Se pregăteşte şi industria cărnii de TVA redusă

În replică, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi cel mai înalt oficial guvernamental prezent la eveniment, a anunţat că următorul sector în care TVA va fi redusă la 9% va fi cel al cărnii. Secretarul de stat nu a anunţat niciun calendar cert pentru adoptarea unei asemenea măsuri.

„Situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012“, a spus Irimescu.

Pe de altă parte, Gabriel Biriş, avocat în cadrul casei de avocatură Biriş Goran, subliniază faptul că nivelul de colectare a TVA este mult mai mic comparativ cu cel din Bulgaria. Din cota de TVA de 24% din România, guvernul de la Bucureşri colectează doar 12%, iar în Bulgaria, unde taxa este de 20%, guvernul de la Sofia colectează 17%.

„Nivelul TVA este invers propor­ţional cu eficienţa administraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. În medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toţii credem că o plătim“, apreciază Gabriel Biriş.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013