27.000 de studenţi români alimentează bugetele universităţilor străine, iar 7.000 de absolvenţi de bacalaureat pleacă anual la studii în alte ţări

Autor: Corina Mirea 10.10.2013

Aproximativ 7.000 de absolvenţi de bacalaureat pleacă anual să înveţe la o facultate din străinătate, iar „stocul“ total al românilor şcolarizaţi în universităţile din state precum Marea Britanie, Olanda sau Danemarca a ajuns la 27.000 de studenţi (6% din totalul absolvenţilor de liceu înscrişi la facultăţile din România).

Deşi numărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate a rămas constant, ponderea acestora în populaţia şcolară care trece cu bine de examenul de bacalaureat s-a dublat. În perioada de boom economic (2007-2008), când numărul de absolvenţi de bacalaureat era aproape de două ori mai mare ca în 2013, ponderea tinerilor care alegeau studiile în străinătate ajungea la 3,5% pe an, în prezent însă, această valoare trece de 6%, potrivit calculelor ZF.

„Cred că cea mai plauzibilă explicaţie pentru această situaţie este calitatea învăţământului din străinătate, combinată cu numărul mai mare de oportunităţi de a obţine granturi şi împrumuturi pentru studii. Absolvenţii de bacalaureat care aplică pentru studii în străinătate sunt elevi foarte motivaţi, dornici de a se dezvolta şi tineri care au rezultate foarte bune din punct de vedere academic“, este de părere Svetlan Danev, directorul grupului de firme cu activtăţi în domeniul educaţiei Integral, organizator al târgului educaţional  „World Education“.