Top 100 companii controlate de antreprenori români

Autor: Dana Ciriperu 09.10.2013

Pentru prima dată economia românească a avut anul trecut unsprezece companii deţinute de antreprenori cu vânzări mai mari de un miliard de lei. În 2011 erau doar opt.



Cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români au avut anul trecut afaceri de 60 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de 2011 şi cu 80% mai mari faţă de 2008. În top zece s-au produs două schimbări faţă de 2011 – intrarea companiei Mairon, un distribuitor din Galaţi care şi-a dublat afacerile în criză, şi a retailerului electroIT Altex, controlat de Dan Ostahie.

„Au fost cinci ani dificili şi cred că perioada dificilă nu s-a terminat. România mai are de trecut încă unu-doi ani în care nu vom vedea o creştere economică solidă. Cu puţin optimism, pot spune că primele semnale de creştere pot apărea pe finalul anului viitor urmând ca din 2015 să-şi revină şi economia, şi consumul“, a spus Dan Ostahie.

Retailerul de bricolaj Dedeman din Bacău, care va ajunge anul acesta la 7.000 de angajaţi, a avut în 2012 cel mai mare profit al unei companii din top 100, cu un rezultat brut de aproape 300 mil. lei. Câştiguri de peste 100 mil. lei au mai raportat doar InterAgro (Ioan Niculae), Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comănescu) şi Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu). La polul opus, campionul pierderilor a fost constructorul timişorean Con­fort, care a intrat anul trecut în insolvenţă.

WikiZF: Profilul companiei Dedeman

Mai citiţi şi Antreprenorii au învăţat să facă business singuri, fără sprijin de la stat

De altfel, fenomenul insolvenţelor care a blocat 25 mld. lei (valoarea creanţelor firmelor intrate în reorganizare) numai în ultimii doi ani şi jumătate şi-a pus amprenta şi pe firmele antreprenorilor. Dacă în 2009 constructorul Romstrade şi compania farma Relad se numărau printre cele mai mari zece businessuri antreprenoriale, în prezent cele două firme sunt în barca „insol­venţilor“. Datele ZF arată că 15 dintre cele mai mari 100 de companii locale din perioada 2009-2010 au intrat în insolvenţă, în timp ce o parte dintre afacerile de top  sunt strivite de datorii.

Citiţi continuarea articolului aici

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.