Topul celor mai mari parcuri solare funcţionale în România

Autor: Roxana Petrescu 12.10.2013

Cel mai mare proiect solar din România, rezultat în urma unei investiţii de 100 mil. euro, este amplasat într-o comună din Giurgiu, arată datele Transelectrica, şi ocupă o suprafaţă mai mare decât cea a 110 terenuri de fotbal. Investiţia a fost finalizată în iulie, la scurt timp după reducerea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, şi este controlată de gigantul sud-coreean Samsung.

Datele Transelectrica arată că la 01.10.2013 funcţionau 229,4 MW de proiecte solare dispecerizabile, adică proiecte cu o dimensiune suficient de mare pentru a intra sub supravegherea Dispecerului Energetic Naţional, şi 219 MW de proiecte mai mici, nedispecerizabile.

Samsung a devenit cel mai mare investitor în solare din România după un proiect de 100 mil. de euro

Astfel, dacă pe data de 01.07.2013, când a fost modificată schema de sprijin, funcţionau circa 204 MW în parcuri solare, la începutul lunii octombrie dimensiunea totală a parcurilor solare funcţionale era de 448 MW, ceea ce înseamnă că în decurs de trei luni s-au finalizat proiecte de 245 MW. În contextul în care pentru a monta un megawatt într-un parc solar sunt necesare investiţii medii de circa 1,55 milioane de euro, rezultă că de la reducerea schemei de sprijin şi până la începutul acestei luni au fost finalizate parcuri de aproape 380 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte partea de proiecte eoliene, în perioada 01.07-01.10.2013 au mai fost puşi în funcţiune circa 200 MW în proiecte eoliene, adică investiţii de 300 de milioane de euro. Printre companiile care au mers mai departe se numără austriecii de la Verbund, care au majorat capacitatea proiectelor deţinute în Casimcea, Tulcea.

Citiţi mai multe despre cel mai mare proiect solar din România aici.