Fermierii pariază banii pe grâu: profiturile se vor marca în vară

Autor: Gabriel Razi 10.10.2013

Fermierii români îşi măresc în aceste zile expunerea pentru producţia de grâu faţă de anii anteriori pentru că producţia de porumb şi floarea-soarelui devine mai riscantă sezonul viitor ca urmare a eliminării unor pesticide, dar şi pentru că Rusia şi Ucraina, competitorii direcţi la Marea Neagră, întâmpină pro­ble­me din cauza vremii.

Un deficit de grâu pe piaţa ucraineană şi rusească înseamnă creşterea preţu­rilor la Marea Nea­gră.

„Voi pune cât de mult grâu voi putea, atât cât îmi vor permite con­diţiile meteo. Anul trecut am avut 4.000 de hectare cu grâu. Nu am terminat însă­mânţatul, sun­tem în­târ­ziaţi, dar dacă îmi va permite vremea, voi depăşi această suprafaţă“, spune Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agro­industrial Curtici, o fermă de 7.500 de hectare şi rulaje anuale de 18,4 milioane de euro.

Tradiţional, agricultorii însămânţează an de an 1,9-2 milioane de hectare cu grâu, pe piaţa acestei materii prime agricole învârtindu-se anual circa 1 miliard de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013